Column: Die duivelse jeugd toch…

Groter had de tegenstelling niet kunnen zijn. Op de dag dat in Amstelveen het regenboogzebrapad -een symbool van verdraagzaamheid- werd onthuld, opent de lokale fractie van de ChristenUnie de frontale aanval op P60. Misschien wel de grootste broedplaats van verdraagzaamheid in onze gemeente.

Het verhaal is ondertussen bekend. De Amstelveense ChristenUnie is des duivels over een satanische kerstavond die in P60 wordt gehouden. De politieke partij is bang dat de teksten van een metalband invloed zou kunnen hebben op de geestelijke gesteldheid van de jeugd.

Nu liet RTVA op dezefde dag waarop de ophef ontstond veel jongeren aan het woord over het regenboogzebrapad. De antwoorden van de jeugd waren betrokken en doordacht. In ieder geval doordachter dan de oud-wethouder van de CU die op twitter luid liep te roeptoeteren dat de subsidie voor P60 moest worden ingetrokken.

Het zou wat zijn zeg. Dat de VVD de subsidie van de Schouwburg zou willen inperken omdat de linkse Dolf Jansen er optreedt. Of dat de Ouderen Combinatie Amstelveen de subsidie aan het poppentheater wil stopzetten omdat ze bijna alleen voor kinderen programmeren.

Laten we in Amstelveen juist trots zijn op al die instellingen waar alle uitingen van muziek en cultuur welkom zijn. Want dat moet het regenboogzebrapad ook uitdragen. Dat onze gemeente een plaats is waar iedereen welkom is. De ChristenUnie stemde net als de gehele raad daarom ook voor het voorstel de regenboog aan te leggen.

En laten we eerlijk zijn: die zogenaamde satanische metalband is natuurlijk een grote grap. Net zoals het geloof in God wellicht een grote grap is. Maar laten we elkaar in vredesnaam de ruimte geven om te denken, te zeggen en te geloven wat we willen. Waar de één zijn geluk vindt in de kerk, vindt een ander dat in een poptempel.

Natuurlijk, ik ben bevoordeeld. Ik heb de eer gehad om samen met veel Amstelveense vrijwilligers P60 te mogen opbouwen. Een ploeg jonge mensen die vol zat met diversiteit. Allemaal andere levensstijlen, seksuele voorkeuren -en ja- ook verschillende geloven. Maar binnen P60 wordt iedereen geaccepteerd en zorgt die diversiteit juist ongemerkt voor de kracht van het podium.

Daarom, ik maak me niet zoveel zorgen over de Amstelveense jeugd. Ik maak me veel meer zorgen over politieke partijen en mensen die hun geloof en de daaraan verbonden waarden aan anderen willen opdringen. En zelfs op basis daarvan subsidies willen intrekken.

Gelukkig ben ik ben net als vele Amstelveense jongeren verdraagzaam. Ik vind niet dat de ChristenUnie moet worden verboden omdat ze iets uitdragen dat me niet bevalt. Nee, ze moeten blijven! Juist omdat het geluid van andersdenkenden belangrijk is om verdraagzaam te blijven. Dat het eeuwig zo moge zijn.

Ernst Jan Wilhelmis