Genomineerden ‘Vrijwilliger van het jaar’ 2016 bekend

De oproep om vrijwilligers aan te melden voor de verkiezing ‘Vrijwilliger van het jaar’ heeft tientallen aanmeldingen opgeleverd. Nu zijn er vier genomineerden geselecteerd. Hierbij is gelet op de specifieke werkzaamheden die zijn verricht, het belang van de activiteiten en het aantal keren dat iemand is aangemeld. Dit jaar is er specifiek gekeken naar de vrijwilligers die zich hebben ingezet bij noodopvang van vluchtelingen of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen voor de Stichting Vluchtelingenwerk.

De jury, bestaande uit wethouder welzijn Jeroen Brandes, Frans Huissen, directeur van de vrijwilligerscentrale, Mireille Overes, klankbordgroep opvang vluchtelingen, Angela Fine, locatiemanager COA en Darshan van Egmond, directeur van de ondernemingsvereniging Amstelland, heeft de aanmeldingen beoordeeld. Daaruit zijn deze vier genomineerde geselecteerd:

Thomas Bauer
Naast zijn welzijnswerk vanuit de kerk, zette hij zich als eerste in voor het inrichten van het pand, daarna volgde de coördinatie van de maaltijdenhulp en hielp mee aan het opzetten van de informatiebalie. Hij begeleidde veel vluchtelingen en vrijwilligers, die op hem konden rekenen. Met zijn geduld bracht hij vaak rust binnen het vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger al twintig jaar actief in Amstelveen Noord.

Amanda de Jong
Als groep taalcoaches willen we graag Amanda de Jong voordragen, die ons namens Stichting Vluchtelingwerk Amstelland als taalcoach begeleid. Amanda is een gedreven en passievolle vrouw die zeer goed kan luisteren en snel de behoeften kan herkennen van zowel de coach als van de vluchteling. Amanda is ook erg oplossingsgericht en schakelt snel. Ze heeft voor ons een interessante taaltraining geregeld en stuurt ons regelmatig informatie. Wij zijn daar erg tevreden over. Verder is zij ook nog cliëntbegeleider voor een groep vluchtelingen. Terwijl deze job in andere gemeenten wel in loondienst worden gedaan doet Amanda deze zeer verantwoordelijke baan ook nog eens op volledig vrijwillige basis. Reden voor ons om haar voor te dragen voor deze prijs.

Ineke Uffink
Ondersteunt haar Syrische buren sinds 2 jaar met raad en daad. Zo geeft zij bijvoorbeeld de ouders van het gezin een paar keer per week Nederlandse taalles en heeft ze toen het gezin net in Amstelveen woonde ook de 2 oudste dochters Nederlandse les gegeven. De ouders vonden het zo leuk en leerzaam dat ze nu tijdens de inburgeringslessen nog zeker 2X per week langskomen. Ook de kinderen komen zo nu en dan voor hulp bij huiswerk en dergelijke. Ze is van mening dat het beter is om je met anderen (en in het bijzonder vluchtelingen) te verbinden, dan om ze buiten te sluiten. Daar voelen zij zich beter bij, maar jijzelf ook.

Natasja Oskam
Was vrijwilliger voor verschillende noodopvanglocaties in Amsterdam. Vanaf de eerste dag Kronenburg startte zij als een van de beheerders van de facebookpagina:” Amstelveen voor (en met) vluchtelingen”. Daarnaast zette zij samen met de vrijwilligers van het Rode Kruis de Welkomwinkel op voor de bewoners van Kronenburg.

De gemeente wilt met deze verkiezing haar grote waardering tonen voor het vrijwilligerswerk. De benoeming is een symbolische prijs en de verkozen vrijwilliger representeert alle vrijwilligers. Burgemeester Mirjam van ’t Veld zal tijdens de nieuwjaarsreceptie op 2 januari 2017 de winnaar bekend maken.

U kunt u stem nog uitbrengen tot uiterlijk 21 december 2016 via:

kabinet@amtelveen.nl

.