Kerstavond begint met Lichtjesavond op Zorgvlied

Op kerstavond, tussen 16.30 uur en 19.30 uur, vindt de traditionele Lichtjesavond plaats op begraafplaats Zorgvlied.
Deze traditie bestaat sinds 2002 en is bedoeld om nabestaanden de gelegenheid te geven de kerstdagen te beginnen met het aansteken van een kaarsje voor overleden dierbaren. Ook mensen die geen familie of vrienden hebben die op Zorgvlied begraven liggen, zijn van harte welkom om Lichtjesavond mee te maken.

Tijdens Lichtjesavond is de begraafplaats verlicht met honderden lampjes en vuurkorven en er loopt een doedelzakspeler over de begraafplaats. Op het kinderhofje branden fakkels en in de lotusvijver drijven lichtjes. Nieuw dit jaar is dat ook het Crematorion meedoet met lichtjesavond; er is muziek en de omgeving is verlicht. Nabestaanden kunnen onder de luifel een kaarsje branden en een kaartje schrijven voor hun geliefden die dit jaar gecremeerd zijn.

Op de begraafplaats verzamelen verschillende families zich rondom het graf om, compleet met eten en drinken, de kerstdagen in te luiden met hun overleden dierbaren. Kinderen krijgen een lichtje mee om over de begraafplaats te lopen en er is een verkooppunt van kerststukjes en kaarsen. In de aula worden de namen getoond van overledenen die de afgelopen tien jaar op Zorgvlied begraven of gecremeerd zijn en een zangeres brengt liederen ten gehore. Bezoekers kunnen een geschreven herinnering in een van de kerstbomen hangen. Traditioneel biedt Zorgvlied alle bezoekers na afloop warme chocolademelk met een kerstkransje aan.

Vanwege het grote aantal bezoekers worden er speciale verkeersmaatregelen genomen. Ondanks deze maatregelen alsnog een dringend verzoek om zoveel mogelijk met het Openbaar Vervoer of met de fiets te komen.

Adres: Begraafplaats Zorgvlied, Amsteldijk 273 te Amsterdam.