Wegmisbruiker moet rijbewijs inleveren

Agenten hebben woensdagochtend 30 november, tijdens een onopvallende videosurveillance, twee automobilisten staande gehouden. Een daarvan is een 23-jarige man uit Haarlem, die rond 10.20 uur in Amstelveen aan de kant gezet is.

De bestuurder viel op de A200 bij Halfweg op vanwege zijn rijgedrag, waarna besloten is de achtervolging in te zetten. De Haarlemmer reed met hoge snelheid via de A9 naar Amstelveen. Er zijn snelheden gemeten van 150 km per uur. Daarbij reed hij erg dicht op zijn voorgangers, wisselde voortdurend van rijstrook zonder richting aan te geven en haalde rechts in. Tijdens deze ongeveer tien minuten durende rit is er twee keer sprake geweest van een bijna-aanrijding welke voorkomen kon worden door de alertheid van de andere weggebruikers. Nadat de bestuurder in Amstelveen, op de kruising met de Keizer Karelweg en de Ouderkerkerlaan, nog tweemaal door rood reed is hij staande gehouden.  Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt wegens gevaarlijk rijgedrag. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Ook is hij aangemeld voor een EMG-cursus bij het CBR.

De EMG (Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer) is een verplichte en dure cursus die kan worden opgelegd door het CBR. De EMG kan worden opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels in ernstige mate overtreden. De curus bestaat uit drie cursusdagen, verspreid over meerdere weken. Dit alles dient door de deelnemer zelf betaald te worden. Bij niet betalen of bij het niet volgen van de cursus verklaart het CBR het rijbewijs ongeldig.