Wereldlichtjesdag staat stil bij overleden kinderen

Tijdens Wereldlichtjesdag wordt aankomende zondag 11 december stilgestaan bij alle kinderen die, ongeacht leeftijd en om welke reden dan ook en waar dan ook, zijn overleden. De bijeenkomst voor Amstelveen vindt voor de tweede keer plaats in de monumentale Kruiskerk aan de Van de Veerelaan 30a en wordt georganiseerd door Eva de la Mar van AKER uitvaarten en gastheer de Protestantse gemeenschap van Amstelveen.

De herdenking start om 19:00 en duurt ongeveer een uur. Daarna is er tijd en ruimte om verhalen en herinneringen te delen bij een kopje koffie. Bij binnenkomst kunnen de namen van de te herdenken kinderen opgeschreven worden op speciale papiertjes. Deze namen zullen tijdens de ceremonie een voor een worden genoemd en krijgen een speciale plek na afloop bij de koffie. Herdenken gebeurt door talrijke kaarsjes aan te steken en te luisteren naar ervaringsdeskundigen en troostende muziek.

“Toen ik van deze speciale dag hoorde was ik direct van plan om voor Amstelveen ook zoiets te organiseren,” zegt Eva de la Mar. “Door mijn werk als uitvaartbegeleider zie ik regelmatig de impact en het verdriet waar ouders die een kind verliezen mee te maken krijgen. Na een jaar of twee gaat de omgeving er vaak vanuit dat het wel weer ‘over’ moet zijn en gaan familieleden weer over tot de orde van de dag. Ik vind het belangrijk dat er een keer per jaar een moment is om stil te staan bij dit verlies en dit te delen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt.”

Het CBS meldt dat alleen al in het jaar 2014 1.156 kinderen onder de 20 jaar zijn overleden. Deze herdenking is er niet alleen voor alle ouders van deze kinderen, ook ouders en familieleden die hun volwassen kind hebben verloren kunnen troost en herkenning vinden op deze avond. Iedereen is welkom deze avond, ongeacht religie, leeftijd of woonplaats.

Eva de la Mar werkt vanuit Amstelveen in de regio Amsterdam als uitvaartverzorger. Zij helpt families en naasten met het vormgeven van een op maat gemaakt en persoonlijk afscheid. In de dagen na het overlijden van een dierbare komt er veel op je af. Eva helpt hierbij en zorgt met de familie voor een afscheid wat past bij wie iemand is geweest. Bijzondere aandacht heeft ze voor kinderen. Waar mogelijk krijgen ze een rol bij de momenten van afscheid nemen en worden zo betrokken bij de uitvaart.