Amsterdammers! Na het lezen van deze column wilt u wel een Amstelveens kind…

Goedendag! Beste Amsterdammers, verloskundigen en andere geïnteresseerden. Welkom op de website van RTV Amstelveen of liever gewoon RTVA. Natuurlijk, u bent op deze site beland omdat u onze ‘wereldprimeur’ wilde lezen over Amsterdamse zwangeren die geen Amstelveens kindje willen baren. Prima! Toch wijzen wij u graag op meer, bijvoorbeeld onze columnist Jon-patrick Terleth. Hij legt u graag haarfijn uit dat veel Amsterdammers gewoon Amstelveners waren geweest als de hoofdstad in 1896 niet een groot deel van onze mooie gemeente had geannexeerd.  Daarom herpubliceren wij zijn column ‘Derde’ uit juni 2016. Graag gedaan!

Derde


Amstelveen staat volgens de Atlas voor Gemeenten wederom in de Top 3 van de 50 grootste gemeenten. Nummer 3, dat is onder Utrecht en Amsterdam (de nummer 1), maar wel net boven Haarlem.

Verdomde knap voor de appendix van Amsterdam, verminkt door de A9, onder de rook van de drukste luchthaven van Europa en afgesneden van welke trein dan ook. Nou ja, de museumtram rijdt in de zomer, maar je komt er niet verder mee dan een rit langs (een aangeharkte) memory lane.

Schermafbeelding 2016-06-21 om 09.35.59Volgens de norm waarmee deze lijst wordt opgesteld is het best raar waarom wij maar derde staan. Daar moet onze burgemeester ook helemaal niet blij mee zijn. Het meest leefbare zuiden van Amsterdam was tot 1896 gewoon Amstelveen, inclusief het gevierde Vondelpark. De eerste steen van het Concertgebouw werd gelegd op Amstelveens grondgebied schuin tegenover het politie/brandweerbureau met de vier Andreas-kruizen. Het prachtige stadhuis van Amstelveen is helaas nooit in gebruik genomen waarvoor het bedoeld was, maar werd het stadsarchief van… Amsterdam.

Om die reden zouden wij nog steeds aanspraak maken op kwaliteitstoerisme, leefbare omgeving, cultuur, gastronomie en ja, zelfs een treinstation. Het voordeel is ook dat de criminaliteit dan nog steeds buiten onze stadsgrenzen blijft. Iets waarbij wij in de Atlas op nummer 1 staan… Overigens niet geheel om het ontbreken daarvan, want de fiets van mijn vrouw is vannacht voor de tweede keer binnen twee weken gestolen is uit onze voortuin.

Zo blijft het dus kolderiek dat beroepskakkers en import-Amsterdammers als Youp van ’t Hek Amstelveen blijven afzeiken, terwijl je daar nu net niet aangereden wordt door een bierfiets. Of wordt aangestaard door hordes Chinezen terwijl je je miljoenenpand verlaat op één van de grachten. Dikke kans dat je hierna terecht wil komen op Zorgvlied… Het mooiste stukje Amstelveen… midden in Amsterdam.

Ik zeg, volgend jaar op 1… of we doen niet meer mee, wegens 19e eeuwse matchfixing! En dan geen gekke ideeën over cafés tot 5 uur open, daar hebben we dan de nummer 2 voor.

Jon-patrick Terleth
Mail: jonpatrick@rtva.nl
Foto’s uit Stadsarchief Amsterdam (gebouwd als Amstelveens gemeentehuis)