Enrico Baj: Play as Protest in Cobra Museum

Het werk van de Italiaanse kunstenaar Enrico Baj is vrolijk, speels én bevat vlijmscherpe maatschappijkritiek die ook vandaag de dag nog relevant is. De tentoonstelling ‘Enrico Baj: Play as Protest’ is te zien vanaf zaterdag 4 februari tot en met zondag 14 mei in het Cobra Museum.

De tentoonstelling ‘Enrico Baj: Play as Protest’ is een herintroductie in Nederland van het werk van de in Milaan geboren kunstenaar Enrico Baj (1924 – 2003).  Baj had een bepalende rol in het ontstaan van de avant-garde van de jaren ’50. In zijn schilderijen, tekeningen, collages en beeldhouwwerken ontwikkelde Baj zijn eigen groteske beeldwereld die hij gebruikte tegen de conventies van de bourgeoisie en tegen sociale- en politieke misstanden.

Hij ontwikkelde een uiterst originele beeldtaal met assemblage-schilderijen waar het maakplezier van af spat. De visuele verwantschap tussen het werk van Baj uit de jaren ’50 met dat van ‘Cobra’ zorgen dat deze bijzondere kunstenaar in het Cobra Museum uitstekend op zijn plaats is. In de tentoonstelling zijn circa 100 werken van Baj opgenomen, afkomstig uit de jaren ’50, ’60 en ’70.
Zijn speelse maar ook zeer maatschappijkritische werk lijkt vandaag de dag nog niets aan relevantie te hebben ingeboet. Om die reden is er ook aandacht voor het protest en de anarchie in het heden met onder meer een Anarchistische Bajeenkomst op 23 april in samenwerking met de Vrije Bond met anarchistische rondleidingen, filmpremière, Anarcho-Folk muziek en opruiende speeches.

Meer informatie: Cobra Museum