Familie Bofkont pakt draad weer op na dramatische brand

Het wordt improviseren de komende tijd voor de Familie Bofkont. De brand die afgelopen nacht woedde, verwoestte een groot deel van boerderij Het Beloofde Varkensland. De ruimte waar workshops gegeven werden en waar verschillende varkens overnachtten heeft de vlammenzee niet overleefd.

Op drie haantjes na hebben alle dieren het overleefd, alleen twee katjes zijn nog vermist. De varkens die in de brandende ruimte opgesloten zaten, hebben zichzelf weten te bevrijden, alleen varken Zeeman heeft er een brandwond op zijn bil aan over gehouden. Zeeman is ingesmeerd met brandwondencrème en is niet in levensgevaar. “Ik ben ontzettend blij dat de dieren het overleefd hebben en ondanks de vlammen zijn we wel familie bofkont,” vertelt Dafne Westerhof, voorzitter van de stichting Familie Bofkont, opgelucht.

Ondanks de dramatische gebeurtenis van vannacht gaan de workshops, zoals varkensmassage, komende zondag al weer door. “Door workshops te geven kan ik zorgen voor een fijn leven voor de varkens en ze eten en onderdak geven. Die moeten dus zo snel mogelijk weer door gaan”, aldus Westerhof. Waar de workshops precies gehouden gaan worden is nog niet zeker.

Dafne is erg dankbaar voor alle steun uit de buurt en op facebook. “Toen ik hier gisteravond aan kwam en alles in lichtelaaie stond, stond het al zwart van de buren. Ook op mijn hulp-oproep op Facebook is veel reactie gekomen.”

Zelf was Westerhof in Amsterdam toen de brand ontstond. Ze werd gebeld door haar buurman met het nare nieuws en snelde meteen naar de boerderij. Joop Kerkhoff was de eerste die de brand ontdekte. “Ik liep toevallig door de gang en zag een oranje gloed. Ik heb gelijk de buren ingeschakeld en ben naar de boerderij gegaan, het was verschrikkelijk om te zien,” vertelt hij.

Volgens Joop duurde het ongeveer een kwartier voor de brandweer ter plekke was. De brandweermannen hebben de bijgebouwen kunnen redden. Voorlopig moet Dafne improviseren en is ze erg dankbaar voor alle steun die binnenkomt.

Wat is Het Beloofde Varkensland?
Een boerderij die dieren uit de bio-industrie opvangt. Alle dieren samen, varkens, kippen en koeien vormen de Familie Bofkont. Het Beloofde Varkensland is een educatieve boerderij om meer consumenten meer na te laten denken over dieren die bestemd zijn voor consumptie.