Prijzenregen tijdens Amstelveens Sportgala

Het was feest tijdens het Amstelveens Sportgala. De 46 Amstelveense sportkampioenen van 2016 werden gehuldigd, de sportman en vrouw van 2016 werden bekend gemaakt, de Spo(r)tlight Awards werden uitgereikt, de winnaars van de Rabobankprijzen werden op het podium geroepen en de sportvereniging van het jaar werd door de jury benoemd. Kortom het regende prijzen.

Een van de gehuldigde sportkampioenen is kanoër Niels Krouwel (33). Naast meervoudig kampioen op drie verschillende sprintafstanden werd hij de nieuwe sportman van het jaar 2016. Helaas kondigde hij dit jaar aan dat hij een eind maakt aan zijn kano carrière. Maar des al niet te min heeft hij een lange lijst aan kampioenschappen op zijn naam staan, waar er in 2016 maar liefst vijf titels bij kwamen.

De sportvrouw van dit jaar is wielrenster Riejanne Markus (22). Deze jonge wielrenster zit in een carrière sprint. Afgelopen jaar sleepte ze verschillende prijzen in de wacht tijdens de Giro del Trentino Alto Adigue-Südtirol (zware bergetappe), de Giro d’Italia en de Boels Rental Ladies Tour. Maar dat is voor deze dame nog niet genoeg. Volgend jaar gaat Marianne Vos een eigen ploeg beginnen waar Riejanne deel van uit gaat maken.

Er waren nog meer blij verraste mensen tijdens het sportgala. Frits Suer, Karel Gietelink, Hester van Putten en Wilfred Bos kregen de Spo(r)tlight Awards uitgereikt, omdat zij allemaal veel betekend hebben voor hun club, de sportgemeenschap of de sport in Amstelveen. Frits zette zich in voor volleybal in Amstelveen, Karel voor judo, Hester voor turnen en Wilfred voor jeugdwielrennen. Alle vier gingen ze naar huis met een (diner) cheque.

Ook de Rabobank reikte prijzen uit tijdens het gala, de Stimuleringsprijs en Aanmoedigingsprijs voor jong talent. De winnares van de Stimuleringsprijs voor jong talent meisjes is Selina Dijkstra (16). Deze jonge dame doet aan kanopolo en is beter dan gemiddeld. Ze startte in het jeugdteam en was daarna niet meer uit haar boot te krijgen. Inmiddels is ze geselecteerd voor de -21 Nederlandse damesselectie en debuteerde op de wereldkampioenschappen in Syracuse in Italië. Een talent om in de gaten te houden!

De mannelijke winnaar van de prijs zit ook het liefst in een kano, niet om te poloën maar om te racen. Olaf Staal won zijn eerste kanowedstrijd toen hij acht jaar was en heeft de smaak goed te pakken. Inmiddels racet hij niet meer tegen Nederlandse tegenstanders en gaat hij de strijd aan met buitenlandse kanoërs waar het niveau een stuk hoger ligt. Afgelopen jaar kanode hij maar liefst de winst van acht wedstrijden tegemoet.

De Aanmoedigingsprijs voor jong talent werd uitgereikt aan Luco van Bergen. Hij doet aan atletiek en streeft ernaar elke wedstrijd een nieuw persoonlijk record te halen. Luco is kleiner dan zijn meeste tegenstanders, dus winnen lukt niet altijd. Hij wint deze prijs omdat hij volgens de jury beschikt over de kwaliteiten die ervoor zorgen dat hij er alles uit gaat halen wat er in zit, zonder zijn omgeving uit het oog te verliezen.

De laatste prijs die werd uitgereikt ging naar AV Startbaan, die werd benoemd tot sportvereniging van het jaar 2016 in Amstelveen. De prijs wordt uitgereikt aan een sportvereniging die op een aantal sociale punten extra inzet toont. De atletiekvereniging is gekozen omdat zij jong en oud als beste actief in beweging krijgen. Ze zetten zich extra in om ouderen, soms slecht ter been, uit hun dagelijkse sleur te krijgen en zorgen ervoor dat jongeren een actieve rol in nemen. Ook organiseren ze allerlei evenementen. “AV Startbaan is actief in het organiseren voor diverse groepen en met behulp van maatschappelijke groepen. Werkt ook actief mee in oplossingen en durft het aan de eerste Amstelveense Lentemarathon in 2017 te organiseren”, zei Tjipke Bokma, jurylid.

Naast deze grote prijzen zijn er ook een aantal bijzondere sporters die afgelopen jaar in de prijzen vielen. Op de Paralympische spelen won wielrenner Daniel Gebru  en sleepte Patrick Bos bij dezelfde race brons binnen. Kelly Jonker won met het Nederlands hockeyteam zilver op de Olympische Spelen. Ook is er een nieuwe Amstelveense wereldtitel bij gekomen: Femke Markus werd wereldkampioen ploegenachtervolging schaatsen junioren A. Kortom het was een succesvol sport jaar voor Amstelveen.