Quatuor pour la fin du Temps van Messiaen in Kruiskerk

In de Kruiskerk vindt zondag 5 februari een bijzonder koffieconcert plaats. Eén van de aangrijpendste composities uit de twintigste eeuw wordt uitgevoerd: Quatuor pour la fin du Temps (Kwartet over het einde  van de Tijd) van Olivier Messiaen. De uitvoering in de Kruiskerk is in handen van violiste Ruña ’t Hart samen met het Chimaera-trio, dat bestaat uit Laurens de Man (piano), Annemiek de Bruin (klarinet) en Ireen Kok (cello).

De Fransman Olivier Messiaen (1908 – 1992) componeerde deze indrukwekkende en ontroerende muziek in de winter van 1940-41 toen hij als krijgsgevangene vast werd gehouden in een kamp in Polen. Onder de gevangenen waren ook een cellist, violist en klarinettist. Messiaen speelde de pianopartij. In januari 1941 werd het stuk in ijzige kou en met gebrekkige instrumenten in een van de barakken uitgevoerd voor vijfduizend medegevangenen en kampwachten. Het maakte op de aanwezigen een verpletterende indruk en sindsdien hoort het tot de canon van de twintigste-eeuwse West-Europese muziek.

Messiaen, een zeer gelovig christen, werd bij het componeren van dit stuk geïnspireerd door enkele passages uit het Bijbelboek Openbaringen waarin een engel het einde van de Tijd aankondigt. Naast quasi-gregoriaanse gedeelten en een muzikale verbeelding van de goddelijke natuur door imitaties van vogelgeluiden, hoort de luisteraar hoe Messiaen op allerlei manieren met de begrippen tijd en eeuwigheid speelt.

Quatuor pour la fin du Temps wordt niet vaak uitgevoerd. Enerzijds komt dat omdat het ritmisch en technisch complexe muziek is, die hoge eisen aan de spelers stelt, anderzijds ook omdat er weinig andere composities voor deze combinatie van instrumenten zijn, waardoor het zich lastig in een avondvullend programma laat onderbrengen. De tijdsduur van bijna een uur is echter uitstekend voor een koffieconcert.

Zondag 5 februari om 12.00 uur. De toegang is vrij met na afloop een deurcollecte. Vanaf 11.30 uur is ieder welkom en staan koffie, thee en limonade klaar.
Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a in Amstelveen.