Wervelende aftrap Talkshow BV Amstelveen

In Grand Café ’t Oude Dorp werd maandag de talkshow BV Amstelveen gelanceerd. Presentatoren Matthijs den Hollander en Frans Huissen ontvingen diverse gasten waaronder schrijfster Marieke Smithuis en de alom bekende Dick Swaab. Zij vertelden hun verhaal voor zeker honderd geïnteresseerden die zo goed als unaniem spraken van een wervelende aftrap.

Stadsdominee Werner Pieterse had het laatste woord. Wij laten u zijn woorden graag lezen.

#MensenMakenAmstelveen

Laten we afspreken dat deze hashtag de slogan van deze stad wordt.

Wij maken de stad. Kijk om je heen, geen lege plek of hij wordt gevuld worden met appartementencomplexen, woningen, winkels. Alles bruist, ieder moerasgat wordt gevuld met onze ambitie Wij maken Amstelveen.
Maar, wat we ook doen, bedenken, verzinnen – het stadshart blijft toch een leeg plein – wat we ook neerzetten op die A9; zonder bezieling wordt het niets. Zelfs als de sneltram eindelijk snel wordt en wie weet – mooi – leven begint pas met een ontmoeting in die tram. De stad krijgt pas een hart als er iets begint tussen jou en mij.

Het is al begonnen – kijk om je heen.

Zelfs de betonkolos In Kronenburg kon geen weerstand bieden tegen de energie van de ontmoetingen. De nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis bruiste. Bezieling. Het begint met een ontmoeting met een ander. Met een vraag. En dan blijkt: wie je nooit hebt gesproken vertelt je misschien wel het mooiste verhaal.

Mensen maken Amstelveen – hoe maak jij het?
Bezieling begint met verhalen. De grote bedreiging voor de meningen. Nu we allemaal lijken te denken dat de wereld met éen tweet verandert, pleit ik voor verhalen. Langzaam luisteren en vertellen. Het mooiste verhaal bedenk je niet. Dat krijg je van een ander.

Daarom – laten we met elkaar een plek voor verhalen maken.
Een podium om te vertellen, dromen en plannen van politici en bekende Amstelveners. Wat drijft je, waarom doe je dit? Maar juist ook die anderen: die leerkracht van Panta Rhei die al dertig jaar lesgeeft; de jongen die al jaren op een woning wacht; de 80-jarige die Schiphol heeft zien bouwen; de thuishulp die haar minuten telt; de kleine zelfstandige van de winkel om de hoek, de vrijwilliger in de voedselbank of de leerkracht van groep 7 met zes culturen en vijf ADHD-ers in een klas. Levensverhalen…
Laten we een plek maken voor verhalen. Even weg van de snelheid en de tweet. Een plek om de oude verhalen weer tot leven te wekken. Een plaats waar oude bronnen en oude teksten ruimte krijgen, een plaats voor bezinning, verdieping en inspiratie, poëzie; wijsheid; lang vergeten verhalen van geloof, hoop en liefde – en plek van vragen en ontmoeting – wat bezielt jou; wat beweegt jou?

Mensen maken Amstelveen – hoe maak jij het? 

Onze verhalen zijn de ziel van deze stad. 

Laat ze horen!
Werner Pieterse, 23 januari 2017.