Zorgen over 300+ Airbnb woningen in Amstelveen

Airbnb is inmiddels een werkwoord geworden, ‘ik airbnb, jij airbnbt, wij airbnben’. Ook in Amstelveen is de trend aardig doorgedrongen, zo’n driehonderd Amstelveense huizen zijn terug te aan via de site. Het CDA en VVD hebben tijdens de commissievergadering van vorige week zorgen uitgesproken over de gevolgen van deze vorm van verhuur.

“Wat begon als een charmante ontwikkeling met woningruil tijdens de vakantie, is uitgegroeid tot een nieuw verdienmodel. Dan moet het hoogseizoen nog beginnen en dan komt de overloop vanuit Amsterdan er nog bovenop. Vaak gaat het om de verhuur van de gehele woning, met als dieptepunt een woning voor 15 personen. Terwijl de woningmarkt al oververhit is, ook in Amstelveen,” zeggen Ferry van Groeningen (CDA) en Paul Feenstra (VVD).

Wethouder Herbert Raat heeft toegezegd in het tweede kwartaal van 2017 (april) met een voorstel voor beleid te kmen. Hij gaat daarbij ook kijken naar de situatie in Amsterdam en hoe de politiek daar met de problematiek omgaat. “We nemen de goede dingen over en de slechte niet.” Wel wijst Raat op mogelijke ambtelijke capaciteit die strikte controle met zich gaat meebrengen. Hij schat in dat die er binnen de huidige gemeentelijke organisatie niet is.

Foto: duurste Amstelveense huis aangeboden op Airbnb, voor veertien personen; airbnb.nl