Finalistentour Leids Cabaret Festival in Griffioen

Het trio De Hygiëna’s uit België won zaterdagavond 11 februari de juryprijs van het VARA Leids Cabaret Festival 2017. Felix Heezemans nam de publieksprijs in ontvangst. De drie finalisten van het festival, De Hygiëna’s, Felix Heezemans en ‘PS en zo is het leven’ treden tijdens de Finalistentour op met de voorstelling waarmee zij toe wisten te treden tot de finale van het festival. Donderdag 2 maart staan ze op het podium van Cultuurcentrum Griffioen.

Jurywinnaar De Hygiena’s: Drie Vlaamse absurdisten en een gitaar… dat was een veel betere naam geweest voor De Hygiëna’s. Met hun vaart en geraffineerde rolverdeling laten De Hygiëna’s zien hoe een op volle toeren draaiend, goedgebekt theatertrio zich kan onderscheiden van de vele solisten in de programmering van theaters. Met hun van veel fantasie getuigende absurde invallen hebben De Hygiëna’s ons verrast en nieuwsgierig gemaakt naar méér”, aldus het Jury rapport.

Publiek winnaar Felix Heezemans met Tegen de verwachting in. Als niets is wat je ervan verwacht had, kun je maar één ding doen: obstakels te lijf gaan en volle kracht vooruit. “Zijn observaties zijn vaak raak. Zijn typetjes wekken door hun herkenbaarheid en de inzet van zijn fysiek en stemgebruik de lach op. Hij maakt hierbij veelvuldig gebruik van het stijlmiddel van de overdrijving. Of hij nu een notoire klager of een stadswacht neerzet, we kennen ze allemaal, deze types. Hij kan mensen duiden en neerzetten, hieruit blijkt een sterk observatievermogen.” (juryrapport).

PS en zo is het leven: PS en zo is het leven probeert te balanceren, te zoeken naar houvast, te achterhalen hoe het moet, hoe het hoort, hoe anderen vinden dat het hoort. Soms lukt het. Dan staan ze overeind. Voor even. “Ze maken gebruik van diverse instrumenten, die door meerdere leden bespeeld kunnen worden. Leuk is het gebruik van rekwisieten als speelgoed en afwasborstels om muziek mee te maken. Vooral door hun meerstemmigheid maken ze indruk. Hun teksten zijn poëtisch, soms ook absurdistisch, maar toch goed te volgen.” (juryrapport).

Donderdag 2 maart, aanvang 20.30 uur.

Meer informatie: Cultuurcentrum Griffioen – Leids Cabaret Festival