‘Dit ís de toekomstige manier van wonen’

Het groenste gebouw in heel West-Europa staat in Amstelveen en gaat uitbreiden. Eigenaar Gideon Goudsmit gaat het gebouw op de hoek Oranjebaan/Parelvisserslaan, dat nu voornamelijk bedrijven huisvest, uitbreiden en er komen meer dan honderd woonruimtes beschikbaar in het pand.

,,Het idee om een milieubewust gebouw te maken is iets waar ik al langer mee bezig ben. Ik ben zelf al decennia bezig met energiebesparing,” legt Goudsmit uit. Het gebouw is volledig zelfvoorzienend en produceert meer energie dan dat het verbruikt. ,,Energie wordt opgewekt door molentjes en zonnepanelen en wordt daarna opgeslagen in een accu.”

Momenteel zitten er voornamelijk bedrijven in het pand maar dat gaat nu uitgebreid worden naar meer dan honderd appartementen. ,,Er is veel animo voor de woningen want er zijn al zo’n zeventig aanmeldingen van huurders. Het is ook heel aantrekkelijk voor huurders om te overwegen in dit pand een woning te huren. Doordat het zo zelfvoorzienend is hebben de huurders geen energierekening en het opwekken van de stroom zit in de huur. Zo weten huurders precies wat ze kwijt zijn.”

De financiering van dit gebouw is alleen niet zo aantrekkelijk. ,,Het is duur om dit soort panden te realiseren. Traditionele panden zijn natuurlijk makkelijker omdat dit een gemakkelijkere constructie is. Hier heb je te maken met zonnepanelen, extra isolatie en opslag.”

Als het zo duur is om dit soort panden te bouwen, is het dan niet beter om toch bij traditionele gebouwen te blijven? ,,Traditionele gebouwen zijn niet duurzaam genoeg. Ook is deze manier van bouwen over een aantal jaar achterhaald.”

Op de vraag of dit soort gebouwen de toekomst kunnen zijn is Goudsmit duidelijk: ,,Dit ís de toekomst. Wij moeten als mensheid zuinig zijn op de aarde want we hebben er maar één en het is echt tijd dat we iets gaan doen om die te behouden.”

De investering is groot maar de realisatie van het gebouw staat vast. ,,We hopen eind van het jaar te beginnen met de bouw om dan anderhalf jaar later klaar te zijn.”

Foto: Paul de Ruiter Architecten