Mirjam van ’t Veld zesde bij The 2016 World Mayor Project

Burgemeester Mirjam van ’t Veld wordt internationaal geprezen om haar inspanningen om de integratie van vluchtelingen te bevorderen. Van ’t Veld eindigde op de zesde plaatst tijdens de internationale verkiezing ‘The 2016 World Mayor Project’.

In de herfst van 2015 maakte  Amstelveen bekend dat de gemeente vluchtelingen ging opvangen. Onder de Joodse gemeenschap ontstond er op dat moment onrust. De jury prijst Van ’t Veld voor het op gang brengen van de dialoog tussen Joodse inwoners van Amstelveen en islamitische nieuwkomers.

De jury schreef: “De burgemeester van Amstelveen verzekerde de Joodse gemeenschap dat de stad trots op ze was en dat ze alles zou doen om antisemitische uitingen te voorkomen.” Van ’t Veld vroeg de Joodse inwoners ook om de dialoog een kans te geven, en de jury meent dat zij in haar opzet is geslaagd: “Joodse vrijwilligers bezochten de vluchtelingenkampen, waar ze onder het genot van een kop koffie elkaars culturen met elkaar vergeleken en vaak veel overeenkomsten ontdekten.”

Bart Somers, burgemeester van het Belgische Mechelen is de winnaar van de verkiezing. Naast Somers en Van ’t Veld staan in de top-10 ook de burgemeesters van het Duitse Keulen, het Poolse Gdansk en de burgemeesters van gemeentes die door hun ligging veel vluchtelingen over de vloer krijgen, zoals Athene, Lesbos en Lampedusa.