Onrust bij KLM om centralisatieplannen

De ondernemingsraad van de KLM maakt zich grote zorgen over hernieuwde pogingen van moederbedrijf Air France-KLM om zeggenschap over belangrijke onderdelen naar Parijs te halen. Het gaat onder meer om de afdeling die relaties onderhoudt met samenwerkingspartners van de luchtvaartmaatschappij.

Dat bevestigt or-voorzitter Jan-Willem van Dijk maandag na een bericht in De Telegraaf. De medezeggenschapsraad zou signalen krijgen van medewerkers hoog in de organisatie dat het holdingbestuur meer macht naar zich toe wil trekken. Dit zou tegen al eerder gemaakte afspraken in zijn. Daarover is een brandbrief naar de KLM-directie gestuurd. Een afschrift van deze brief is naar topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM gestuurd.

Banen staan volgens Van Dijk niet direct op het spel, wel “cruciale zeggenschap” over zaken als strategie, commercie en digitalisering. “Als de groep daar slagvaardiger van zou worden, dan prima”, aldus de or-voorzitter. “Maar wij zien geen verbetering. Alles wat via Frankrijk loopt, gaat traag of verzandt.”

Een woordvoerster van KLM bevestigt dat er inderdaad medewerkers zijn die “conceptpresentaties” hebben ingezien over hoe de organisatie zou moeten worden ingericht. Die werken, na de recente reorganisaties die KLM zelf heeft doorgevoerd, “als rode lap” op de medewerkers.

Air France-KLM ontkent dat er nieuwe projecten lopen om meer activiteiten op groepsniveau samen te voegen. Topman Janaillac heeft vorig jaar plannen gepresenteerd om het vertrouwen binnen de onderneming te versterken. Doel daarvan is om duurzame groei mogelijk te maken voor zowel Air France als KLM. Verdere integratie maakt geen deel uit van die plannen, aldus een woordvoerster.

Bron: luchtvaartnieuws.nl