”Pssst meisje! Zin in seks?”

Burgerinitiatief Stop Straatintimidatie wil dat seksuele intimidatie op straat strafbaar wordt. In een brief aan de Tweede Kamer laten zij weten dat er een boete of gevangenisstraf moet komen voor overtreders. Jessica van der Pluijm, vicevoorzitter van Stop Straatintimidatie, maakt zich hard voor de zaak.

door Fanny van der Zeijden

Straatintimidatie tegen vrouwen is intimidatie die plaatsvindt in het openbaar. De intimidatie is vaak seksueel getint en wordt meestal uitgevoerd door onbekende mannen. “Wij zijn begonnen met dit initiatief omdat wij ontzettend veel geluiden horen van vrouwen die last hebben van seksuele intimidatie op straat,” zegt van der Pluijm. “Zelf kennen wij het probleem natuurlijk ook. Het is volgens ons een mensenrechtenkwestie en een breed probleem waar veel vrouwen dagelijks mee kampen.”

Volgens de organisatie worden vrouwen die te maken hebben met seksuele bejegening beperkt in hun vrijheid. Bij straatintimidatie gaat het niet over flirten of onschuldige opmerkingen als ‘Dag schoonheid!’ Het gaat hier om mannen die vrouwen uitmaken voor ‘hoer’, hen na-sissen of herhaaldelijk vragen om seks.

Van der Pluijm acht de kans groot dat de boete op seksuele straatintimidatie er ook écht gaat komen. “We staan er niet alleen voor. De politiek is er op het moment druk mee bezig. Onder andere de PvdA en het CDA steunen het voorstel. Ook op lokaal niveau leeft het onderwerp. Het gaat hier om een stuk bewustwording maar ook om opvoeding.” Als het seksueel intimideren jegens vrouwen strafbaar gaat worden, kan het lastig zijn om dit te handhaven. “Maar dat is geen reden om er dan maar niks aan te doen,” vindt van der Pluijm. “Discriminatie en rijden door rood is ook moeilijk te controleren, maar eveneens strafbaar. Met het strafbaar stellen van straatintimidatie geef je een heel duidelijk geluid af: het is namelijk niet de norm en hoort niet.”

Niet alleen vrouwen hebben last van seksuele intimidatie. “Het kan natuurlijk ook andersom gebeuren: mannen die geïntimideerd worden door vrouwen. Het komt bijvoorbeeld weleens voor dat een vrouw een man in zijn kruis grijpt. Toch is de grote meerderheid van de slachtoffers vrouw.”

Als je als vrouw lastig gevallen wordt, raadt van der Pluijm aan om dit direct te melden bij de politie. “Daarnaast moet je nooit je gedrag gaan aanpassen. Ik vind het idioot en abnormaal als vrouwen om gaan fietsen uit angst, of dat ze zich anders gaan kleden. Je houdt het probleem daarmee in stand en gaat het intimiderende gedrag normaliseren.”

RTVA maakte eerder deze week een reportage over hoe vrouwen zich kunnen wapenen tegen seksuele intimidatie.