PvdA vraagt extra aandacht voor kinderen die leven in armoede

Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft 100 miljoen euro vrij kunnen maken voor kinderen die opgroeien in armoede. Dit bedrag is specifiek aangewezen voor armoedebestrijding onder kinderen en wordt verdeeld over de gemeentes. Door een tekort aan geld in het gezin, kunnen veel kinderen niet deelnemen aan diverse activiteiten. Meedoen met leeftijdsgenoten en een kans hebben is een ieder kinds recht. Dat vindt ook de lokale fractie van de PvdA.

Esther Veenboer (fractievoorzitter PvdA) geeft aan dat de cijfers er niet om liegen: “Eén op de negen kinderen groeit op in armoede. In absolute cijfers gaat het in Nederland om 421.000 kinderen. Dan vraag je je af: hoeveel zijn dat er in Amstelveen?”

Het aantal huishoudens in armoede is de afgelopen vier jaar flink gedaald. Dat is goed, maar het kan nóg beter volgens de PvdA: “Ook in Amstelveen groeien er kinderen op die in armoede leven en dat zou niet mogen, zeker niet hier. Elk kind moet kunnen sporten, een verjaardag vieren, gezond eten en met een schoolreisje kunnen meegaan. We doen als stad al veel maar wij gaan ons sterk maken om deze middelen goed terecht te laten komen in Amstelveen,” aldus Veenboer.

De PvdA zal de veantwoordelijk wethouder Maaike Veeningen vragen om naar de specifieke doelgroep te kijken en haar aanmoedigen om álle kinderen te bereiken die steun nodig hebben. “Ook kinderen uit gezinnen die niet zo snel om hulp zullen vragen en kinderen uit wijken met weinig armoede.”

Er zijn al initiatieven in het land, ook op lokaal niveau, die zich inzetten tegen armoede onder kinderen. Stichting Jarige Job, het Armoedefonds, de Stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds zijn hier voorbeelden van. “We willen van de wethouder weten met welke partijen de gemeente al samenwerkt en waar kansen liggen om meer te doen. We willen dat de raad daarbij betrokken raakt. Vanzelfsprekend, willen we ook graag van de kinderen zelf horen wat zij vinden dat ze nodig hebben!”