Woning Kalfjeslaan niet veilig

Wethouder Herbert Raat heeft in januari waarschuwingsseinen ontvangen over een onveilige situatie bij een woning aan de Kalfjeslaan. Het gaat om een twee-onder-éénkapwoning die al een tijdje leegstaat vanwege een geplande verbouwing. Ook is er aan de voorzijde van het pand een afgesloten bouwkeet geplaatst. Deze is beklad met graffiti. De toestand van het huis gaat steeds achteruit (afgewaaide dakpannen en gaten in het dak) en de situatie wordt steeds onveiliger aangezien het pand zo goed als vrij toegankelijk is.

Op 18 februari 2015 is er een omgevingsvergunning verleend voor het vergroten van het woonhuis. Buurtbewoners hebben hier tegen bezwaar ingediend. Op 15 januari 2016 is dit bezwaar onterecht verklaard. De bewoners gingen hier tegen in beroep. Tijdens de beroepsprocedure is de omgevingsvergunning overgeschreven op naam van een nieuwe eigenaar. Op 24 mei 2016 gaf de bestuursrechter de buurtbewoners gelijk en heeft de vergunning nietig verklaard.

Bij een nieuwe aanvraag van 15 juli 2016 is de omgevingsvergunning vervolgens geweigerd, met als vervolg dat de nieuwe eigenaar de werkzaamheden direct stillegde. Op 22 november 2016 is nogmaals een vergunning aangevraagd. Toch is de situatie van de woning onveilig waardoor er besloten is om maatregelen te treffen.

De eigenaar is erop gewezen dat (op grond van de Woningwet) het huis degelijk moeten worden afgesloten en de hekken mogelijk moet worden gestabiliseerd. Daarnaast moet de eigenaar de bouwkeet verwijderen aangezien de werkzaamheden stilliggen. Mocht dit niet gebeuren, zal er een voornemen tot oplegging last onder dwangsom worden verstuurd.

De ontwikkelingen van de woning zullen aandachtig gevolgd worden. Na het eventueel verlenen van de nieuwe vergunning wordt nauwlettend toezicht gehouden op het uitvoeren van de werkzaamheden en het beperken van de overlast voor de omgeving en de buren.