Zorgen D66 over directe busverbindingen met Centraal Station

De Amstelveense coalitiepartij D66 heeft zorgen over het verdwijnen van de directe busverbindingen met Amsterdam CS. Uit de toekomstige plannen blijkt dat de buslijnen 170, 172 en 174 per 22 juli 2018 voornamelijk op OV-knooppunt Station Zuid zullen gaan stoppen. Slechts een fractie van het bestaande streekvervoer rijdt dan nog door naar het busstation Elandsgracht.

Als dit plan door gaat is het de derde directe verbinding met het Centraal Station die wordt opgeheven. Metrolijn 51 en tramlijn 5 rijden straks ook niet meer rechtstreeks naar Centraal Station, kondigde het GVB eerder aan. D66 Amstelveen hoopt dat het college van B&W zich hard kan maken voor het behoud van deze directe busverbindingen. De plannen voor het schrappen van de verbinding lijken voornamelijk te zijn ingegeven uit de ambitie om van de Noord-Zuidlijn een succes te maken en de binnenstad van Amsterdam te ontlasten. D66 OV-woordvoerder Edwin van der Waal: “Veel Amstelveense inwoners verliezen hierdoor een directe verbinding met hun werklocatie, onderwijsinstelling of uitgaansgebied. Het OV- knooppunt Centraal Station en omgeving wordt daardoor minder gemakkelijk bereikbaar voor Amstelveners.”

D66 heeft deze week schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan haar eigen college van B&W. De partij hoopt dat de Amstelveense wethouder OV zich in gesprekken met de Vervoerregio, Connexxion en de gemeente Amsterdam gaat inzetten voor het behoud van de directe busverbinding met het Centraal Station. De partij denkt dat juist door het behouden van de directe OV-verbindingen met de regio, de gemeente Amsterdam geholpen kan worden met het spreiden van de grote hoeveelheid toeristen die jaarlijks op de hoofdstad afkomt. D66-woordvoerder economische zaken Tawros Aslanjan: “Het is vreemd dat Amsterdam enerzijds klaagt over te veel toeristen in de binnenstad en anderzijds de directe OV- verbindingen vanuit het centrum met de regio afsnijdt.”

Het college van B&W moet binnen zes weken reageren op de vragen van D66. Een onderdeel van de vragen is of, en op welke wijze, de wethouder denkt de Amstelveense reiziger te gaan informeren over de aanstaande veranderingen.