22 Amstelveners stemden op Georgina Verbaan

Maar liefst 22 Amstelveners hebben vorige week bij de Tweede Kamerverkiezingen het hokje van Georgina Verbaan rood gekleurd. De lijstduwer van de Partij voor de Dieren deed het daarmee beter dan Dinand Woesthoff en Babette van Veen (beiden 8 stemmen) die net als Verbaan lijstduwer voor de PvdD waren. Dit blijkt uit de volledige Amstelveense uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen die RTVA voor u op eigen wijze fileert.

Het mag geen verrassing zijn dat de VVD in elk stemlokaal de grootste was. Hoewel, elk stemlokaal. Er is één dapper stemlokaal dat stand hield tegen het liberale Amstelveense geweld. Bij stembureau Griffioen (Uilenstede) kwam namelijk D66 als grootste uit de bus. De tweede partij daar is GroenLinks. Maar dat mag geen verrassing zijn gezien de electorale historie van de studentenwijk.

De VVD scoort traditiegetrouw heel goed in de duurdere Amstelveense wijken. En in dit geval rekenen we Westwijk daar ook toe. De grootse wijk van Amstelveen valt met gemak een VVD-bastion te noemen. De kiezers die stemlokaal Brasserie Paardenburg bezochten hebben ook een grote voorkeur voor de partij van Mark Rutte. Maar liefst 41 procent van de stemmen ging daar naar de VVD.

De PVV haalde in heel Amstelveen 8,9 procent van de stemmen. De meeste stemmen werden uit de wijken Groenelaan en Keizer Karelpark gehaald. Zo werd in de Seineflat in Groenelaan een percentage van bijna 15 procent gehaald en was de PVV daarmee de tweede partij in dit stembureau. Ook de Paaskerk werd de PVV de tweede partij. Hier stemde ruim 12 procent op de partij van Geert Wilders.

Nieuwkomer Denk deed het in Amstelveen gemiddeld. In 36 van de 41 stemlokalen haalde de partij stemmen binnen. Op vijf locaties stemde niemand op Kuzu en kompanen: Nes aan de Amstel, Kruiskerk, BSO Korfkidz (Amsterdamseweg), Nieuw Vredeveld en Brasserie Paardenburg.

Tot slot nog de voorkeurstemmen voor onze eigen Amstelveners:
Gidi Markuszower (PVV) 121 stemmen
Danai Van Weerdenburg (PVV) 56 stemmen
Harry van de Bergh (PvdA) 36 stemmen
Chris de Veth (VNL) 17 stemmen
Tjerk Feitsma (Piratenpartij) 11 stemmen
Roula Tourgaidis (De Burger Beweging) 4 stemmen

De twee Amstelveense PVV’ers zijn vanmiddag ook daadwerkelijk geïnstalleerd in de Tweede Kamer.

Foto: Roel Wijnants-roel1943