Amstelveense winkeliers denken actief mee over afvalproblematiek

Honderd Amstelveners krijgen honderd dagen lang, wekelijks een opdracht om er achter te komen hoe zij honderd procent afval kunnen scheiden en daardoor zo min mogelijk restafval overhouden. Amstelveen doet mee met het 100-100-100 project. Deze actie duurt tot en met 27 april, de resultaten zijn rond half mei bekend.

“Geef aan welke Amstelveense winkels zo min mogelijk verpakkingsmateriaal meegeven,” luid één van de opdrachten. Twee van de opgegeven winkels zijn onlangs bezocht door wethouder Peter Bot (Afvalbeheer). Biologische bakker Wichard van Dongen die een kraam heeft op de biologische markt op dinsdag in het Stadshart en Nadil Bardan van het Verspaleis in winkelcentrum Waardhuizen.

Bakker Wichard verkoopt biologische katoenen zakken waarin hij een ongesneden brood meegeeft.  De zakken zijn ‘gecreëerd’ door Heleen Hayes die ook deelneemt aan het 100-100-100 project. Bardan van het Verspaleis biedt zijn klanten de mogelijkheid om fruit, groente maar ook salades en andere kant-en-klaar gerechten in eigen bakjes mee te nemen. Daarvoor zet hij speciaal de weegschaal op nul.

Wethouder Peter Bot: “Geweldig om te zien dat deelname aan het project aanleiding is om na te denken over alternatieven voor standaard verpakkingen zoals plastic zakken. Zo beperken we de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en uiteindelijk de hoeveelheid restafval. Prima en veelbelovende initiatieven.”