‘Dementerende mensen moeten thuis ook écht kunnen leven’

Dementie is een onderwerp dat Amstelveners belangrijk vinden. Trainingen over omgaan met dementie kunnen rekenen op veel belangstelling. De initiator van de trainingen is de gemeente, naar aanleiding van de motie ‘Dementie aan de orde van de dag’.

De trainingen ‘Omgaan met dementie’ worden gegeven door Samen Dementievriendelijk. Maar waarom zijn deze trainingen zo belangrijk? Nienke van Wezel legt hierover uit: ,,Mensen met dementie blijven steeds langer thuis wonen. Het is belangrijk dat ze thuis goede zorg krijgen maar ook dat mensen op straat kunnen helpen.” Van Wezel bedoelt hiermee dat er steeds meer mensen met dementie komen die nog veel zelfstandig ondernemen. ..Vaak kunnen ze nog gewoon een boodschap doen of een blokje om. Als er dan iets gebeurt waardoor ze niet meer weten waar ze zijn is het altijd fijn als er iemand, al ken je diegene niet, een handje kan helpen,” aldus Van Wezel.

De trainingen zijn vooral bedoeld voor mensen die nog niet veel van dementie weten maar in hun omgeving, bijvoorbeeld op het werk of in de buurt, wel te maken hebben met mensen met dementie. ,,Dit zijn echt trainingen voor de buurvrouw die dan weet wat ze moet doen als ze haar buurman zonder jas ziet lopen wanneer het vijf graden vriest,” legt Van Wezel uit. Dit soort kleine dingen helpen mensen met dementie heel erg.

In Amstelveen zijn er ongeveer 1.800 mensen met dementie maar is dit een groot aantal ten opzichte van het bewonersaantal? Volgens Van Wezel is dit een vrij grote hoeveelheid op een bevolking van 88.000.
Hanneke Ten Brinke van Mantelzorg en Meer in Amstelveen beaamt dat dit aantal hoogstwaarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg is. ,,Dit zijn mensen die bij ons al om hulp hebben gevraagd. Daarnaast zijn er een aantal die net de diagnose hebben gehad en nog geen hulp nodig hebben dus het werkelijke aantal zal daarom hoger liggen.”

Ten Brinke is ook van mening dat dit soort trainingen zullen helpen. Met name de steun voor mantelzorgers wordt hierdoor groter. ,,Uiteindelijk komt er bij dementie een mantelzorger bij kijken. Door uit te leggen aan mensen, die misschien nog nooit te maken hebben gehad met dementie, wat er kan gebeuren en hoe je dit kan oplossen neem je een stukje onzekerheid weg bij mantelzorgers. Een buurtbewoner kan bijvoorbeeld helpen als iemand de weg naar huis niet meer weet. Zo kan de mantelzorger met een geruster hart het eigen leven ook leiden.”

Hoe gaan de trainingen er eigenlijk uit zien? ,,Door niet teveel informatie te geven over alle verschillende soorten dementie die er bestaan maar het concreet te houden hopen we het begrijpelijk te houden,” legt Van Wezel uit. Er wordt ook getraind om de dementie te herkennen. Bij de training wordt een techniek uitgelegd en dit is de zogenaamde GOED-techniek. Van Wezel: ‘De G staat voor Geruststellen van de dementerende. De O is voor Oogcontact maken. E staat voor Even Meedenken met een oplossing. En uiteindelijk staat de D voor Dank je wel vanuit de samenleving.”
Uiteindelijk hebben beide instanties het doel om de schaamte van dementie af te halen. ,,Als de diagnose gesteld wordt moeten mensen uiteindelijk niet bang zijn om hulp te vragen of te gaan kijken welke mogelijkheden er zijn,” aldus Ten Brinke. ,,Ook voor de mantelzorger is het goed om te weten dat er nog een hele taak te wachten staat.”
Van Wezel beaamt ook dat er nog steeds schaamte is bij dementie. ,,De impact van dementie is groot en helaas komt daar ook nog steeds schaamte bij kijken. Uiteindelijk moeten mensen met dementie de tijd die ze nog thuis wonen ook écht kunnen leven.”