Gemeente gaat Amstelveense namen Holocaustmonument adopteren

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 22 maart is de raad unaniem akkoord gegaan met een voorstel van PvdA-raadslid Esther Veenboer om de namen van de Amstelveense slachtoffers van de holocaust te adopteren ten bate van het nationaal Holocaust Namen Monument.

In Amsterdam zal op termijn een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Het gaat om de namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, alsook zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is.

Het monument wordt ontworpen door de bekende Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Hij is zoon van Holocaust-overlevenden. Als architect verwierf Libeskind vooral bekendheid met zijn ontwerpen voor het Joods Museum in Berlijn en het masterplan voor de herbouw van het World Trade Center in New York.

Het adopteren van een naam op het monument kost vijftig euro. Naar schatting zijn er ongeveer 250 Amstelveners die in aanmerking komen voor vermelding. Een naam kan door meerdere mensen of instanties worden geadopteerd.

Amstelveen is niet de eerste gemeente die de namen eert via het monument. Ook Beverwijk, Zeist en Uden hebben al besloten te adopteren.