Hoge boete van Europese Commissie voor Air France-KLM

Air France-KLM moet de Europese Commissie een boete van 325 miljoen euro betalen voor het maken van prijsafspraken over vrachtverkeer. De luchtvaartmaatschappij had deze afspraken lopen met onder andere British Airways en Singapore Airlines. In totaal moeten de maatschappijen 776 miljoen euro betalen.

De afspraken gingen met name over toeslagen op brandstof en veiligheid en zijn gemaakt tussen december 1999 en februari 2006. Zulke overeenkomsten tussen maatschappijen zijn verboden omdat er dan sprake is van kartelvorming. Dit is niet de eerste keer dat er dit soort boetes worden uitgeschreven. In 2010 kreeg de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep voor dezelfde fout al een boete van van 310 miljoen euro, maar die werd door de Europese rechter ongedaan gemaakt.

KLM zegt in een reactie op haar website dat zij het nieuwe besluit van de Europese Commissie bestudeert en eventuele vervolgstappen in overweging neemt. Verder hebben ze al sinds 2010 rekening gehouden met een dergelijk besluit en is het bedrag al verwerkt in de financiële rapportages. Daarnaast benadrukt KLM dat zij het belang van strikte Europese mededingingsregels en een eerlijke markt voor luchtvaartmaatschappijen erkennen en dat zij volledige medewerking hebben gegeven gedurende het onderzoek.

Ook de andere luchtvaartmaatschappijen moeten de boetes betalen. Lufthansa en dochtermaatschappij Swiss International hoeven geen boete te betalen, omdat zij de zaak hebben getipt bij de Europese Commissie.