Leerlingen Amstelveen College winnen profielwerkstukkenproject Atlantische Commissie

Drie vwo-leerlingen van het Amstelveen College hebben met hun profielwerkstuk het jaarlijkse profielwerkstukkenproject van de Atlantische Commissie gewonnen. Aya Bergkamp, Sabine Brander en Laura Gerritse deden mee met het onderwerp ‘De Koerdische droom’. Tijdens een studiedag op 7 maart in Utrecht over het landelijke verkiezingsjaar 2017 en het migratievraagstuk kregen de leerlingen te horen dat hun werkstuk met het predicaat ‘excellent’ de beste was van de 20 inzendingen.

Profielwertkstukkenproject
De Atlantische Commissie is een forum voor debat over trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken. Binnen het profielwerkstukkenproject voor havo- en vwo-eindexamenleerlingen moesten de deelnemende groepjes een onderwerp kiezen binnen het thema Internationale Vrede en Veiligheid. De leerlingen kregen tussentijdse begeleiding vanuit de Commissie en woonden diverse interessante side-events bij. Zo maakten ze kennis met het Haagse netwerk.

Complexe Koerdische vraagstuk
In hun werkstuk onderzochten de leerlingen hoe een democratie eruit zou zien in een verenigd Koerdistan. Allereerst gaven ze een overzicht van de verschillende Koerdische bevolkingen die verspreid leven over Syrië, Iran, Irak en Turkije en de mate waarin zij streven naar autonomie. Daarna schetsten ze we wat er komt kijken bij een democratisch verenigd Koerdistan, een situatie die nu niet bestaat. Hiervoor onderzochten ze wat een democratie eigenlijk is, hoe democratisch de Koerden nu zijn en welke vorm van politieke samenwerking mogelijk zou zijn tussen de Koerden. Tenslotte analyseerden zij wat de voor- en nadelen zouden zijn van dit verenigde, democratische Koerdistan.

Juryvoorzitter Jac Kriens prees het onderzoek van Aya, Sabine en Laura dat volgens hem wordt gekenmerkt door een ‘goede inhoud, argumentatie en verantwoording met sterke tussentijdse conclusies en analyses van de bevindingen’. Daarnaast stellen en beantwoorden de auteurs in de conclusie terecht de vraag hoe wenselijk én realistisch een (democratisch) Koerdistan is.