Column: Maart Blues

Beste Ernst-Jan,

Ik mis het even. Ik heb het nu even niet. En ik ben ook bang dat het ook even niet gaat komen. Inspiratie met een hoofdletter i. Ik weet het, ik heb je beloofd om regelmatig een vlammend en scherp stukje Amstelveense opinie aan te leveren. Maar ik heb het gewoon even niet. Sorry.

En dat gebrek aan inspiratie ligt volgens mij aan de maand maart. Ik heb namelijk helemaal niets met deze maand en vind het eigenlijk een net-niet-maand. De winter ligt achter ons en de lente is nog lang niet in zicht. Het is iets er tussenin, noem het linter of wente of weet ik veel. Voor mij is maart zo’n typische ik-weet-niet-welke-jas-ik-aan-moet-maand. En hoe maart z’n staart ook roert, ik merk er niets van. Maart doet mij nou eenmaal helemaal niets. Nooit gedaan ook. Ik denk ook dat ik lijd aan de Maart Blues. Eenendertig dagen vol melancholie afwachten tot het voorbij is en in de tussentijd hopen dat het snel april wordt. Ik heb trouwens ook het idee dat er in ons mooie dorp weinig gebeurt in maart. Nog minder dan normaal zelfs, kun je nagaan. In Nederland gebeurt er wel genoeg in maart, dat dan weer wel. Met uiteraard de Tweede Kamerverkiezingen als absoluut hoogtepunt.

En bij verkiezingen hebben types zoals ik, een overvloed aan inspiratie om een batterij aan columns op te leveren. Over Gekke Geert bijvoorbeeld, die zich laat interviewen door Rob Geus van de Smaakpolitie. Een diepte-interview over hoe halal Geerts favoriete shoarmazaak is en over hoe goed hij z’n handen wast na het peroxideren van zijn kapsel. Dat ik zelf helemaal geen haar heb, was zeker geen vrijwillige keuze. Maar als ik Gekke Geert weer zie, voel ik mij toch een gezegend mens.

Trouwens Ernst-Jan, heb jij ook gezien dat er achtentwintig partijen meedoen aan de verkiezingen? Achtentwintig! Democratie heeft soms ook zo z’n nadelen, denk ik dan. Het mooiste blijf ik altijd die kleine partijen vinden. Waar we vroeger nog opkeken van de Partij voor de Dieren, vind je nu op het stembiljet namen als GeenPeil, Niet Stemmers en de Piratenpartij.

Wist je trouwens dat die gesjeesde reporter van Powned Nieuws ook meedoet? Die heeft zich jarenlang als de clown van het Binnenhof gedragen en verwacht nu dat mensen serieus op hem gaan stemmen. Voelt toch een beetje alsof Jack van Gelder en Sierd de Vos al warmlopend in een te krap Ajax-tenuetje, wachten op het seintje van Peter Bosz om in te vallen tijdens Ajax-Feyenoord.

Maar mijn favoriet blijft toch wel Henk Krol van 50Plus. Henk is namelijk af en toe een beetje in de war. En dat kan natuurlijk. En daarom vergeet Henk nog wel eens de ritten-administratie correct af te handelen of de loonbelasting te betalen. En Henk haalt feliciteren en condoleren nog wel eens door elkaar. Ook zijn AOW en WAO voor hem wel erg op elkaar lijkende afkortingen. Maar volgens mij is Gekke Henkie helemaal niet zo gek en doet hij het er stiekem een beetje om. Dat vergeetachtige is namelijk heel erg herkenbaar voor de doelgroep van 50Plus. Verwarring spreekt de oudere kiezer aan en dit is dus allemaal hele slimme marketing van Gekke Henkie. Dat komt dus wel goed met 50Plus.

Maar democratie heeft ook zo zo’n voordelen. Want na 15 maart zullen we van de meeste van deze achtentwintig partijen niets meer horen. Het lijkt mij daarom ook verstandig dat al die kleine partijen nu een debat gaan voeren over de wachtgeldregeling. Ze zouden het snel eens worden met elkaar.
Maar goed, nog even uitzitten tot 15 maart dan maar. Na die datum verandert DENK z’n naam in EXIT, heeft de partij Niet Stemmers z’n doel bereikt en zullen we van Artikel 1 niets meer horen tot ergens begin december. Ben trouwens benieuwd wie ze daar dan de zwarte piet voor gaan geven.

Terug naar Amstelveen dan maar. Zeg Ernst-Jan, heb jij ook gehoord dat onze burgemeester voorlopig even uit de roulatie is? Heel vervelend hoor, helemaal voor haarzelf natuurlijk. Het schijnt dat onze burgermoeder zo’n groot hart heeft voor Amstelveen, dat haar longen daar nu eventjes de dupe van zijn. ‘Rustig aan jij, ze redden het ook wel effe zonder jou’ zou mijn oude vader zeggen. Ik wens haar vooral veel beterschap.

Voor de rest gebeurt er nu te weinig in Amstelveen om een echt serieuze column over te schrijven. Misschien is nu dan ook een goed moment om even terug te kijken naar wat ons de afgelopen periode in Amstelveen bezighield. Want hoe zou het toch zijn met de kleine modderkruiper die het zwembad in de Poel zo vertraagde? Ik hoop maar dat de broedperiode van deze kleine modderkruiper niet al te ruw verstoord is door al die schaatsers op de Poel. Het viel mij trouwens wel op dat in deze winterse periode, niemand zich bekommerde om ons kleine lokale troeteldiertje. En dat is jammer.

Wat denk je Ernst-Jan, zal ik dan nog eens tegen Der Bogen aanschoppen? Figuurlijk dan, letterlijk zou onverstandig en bovenal pijnlijk zijn. Misschien slimmer om even helemaal niets over Der Bogen te melden. Puur uit tactische overwegingen. Dit stukje ongewenste kunst raakt inmiddels zo in de vergetelheid, dat ik eigenlijk wel verwacht dat het eerdaags te bewonderen is op een gemeentewerf of ergens langs de Beneluxbaan. Dat laatste zou ten koste gaan van de kleurrijke voorjaarskrokusjes, dus liever dan maar die gemeentewerf. Even mondje dicht maar over Der Bogen dus.

Zijn er dan helemaal geen Amstelveense lichtpuntjes in deze periode? Nou, eigenlijk toch wel. We hebben een nieuwe talkshow; de BV Amstelveen. Mooi en snel format in de stijl van De Wereld Draait Door en gepresenteerd door onze Stadsdichter en onze Stadsvrijwilliger. Ik heb de eerste versie live mogen meemaken en als je even door de eerste kinderziektes heen kijkt, staat er een mooi initiatief waar we met z’n allen nog veel plezier aan kunnen beleven. Echt iets voor jou en je cameramannen om dit live uit te zenden op RTVA. De BV Amstelveen wordt na een uur afgesloten met een column van onze Stadsdominee. En nee, ik wist ook niet dat we die überhaupt hadden.

Maar onze Stadsdominee had deze keer een bijzonder mooi verhaal. Over hoe de A9 nu als kloof werkt binnen onze gemeente. En hoe de aanstaande overkapping van de A9, deze kloof zou moeten laten verdwijnen. En dat we er dan met z’n allen voor moeten zorgen, dat deze nieuwe overkapping zich als plek voor ontmoeting en verbinding laat gelden. Voor jong en oud, links en rechts, rijk en minder rijk, gelovigen en ongelovigen. Van iedereen, voor iedereen en door iedereen.

Een bijzonder verhaal waar heel veel inspiratie uit te halen was. Maar wacht eens even. Denk jij ook wat ik nu denk Ernst-Jan? Wat een ontzettend rare maand zeg. Als zelfs deze ongelovige overweegt zijn inspiratie te vinden bij een dominee, is het nu officieel. Ik heb de Maart Blues.

Jeroen Franken
[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]

[/efspanel-header]
[efspanel-content]

foto1

Jeroen Franken (1969) noemt zichzelf een ‘die-hard Amstelvener van de 4e generatie’. Hij groeide op in de Oude Karselaan, doorliep het Amstelhoven en het KKC, is actief bij lokaal maatschappelijke initiatieven en woont samen met Natasha en hun zoon Bobby in de Westwijk.

Met zijn bedrijf Blue Fish helpt hij bedrijven en organisaties bij de inzet van Social Media en is hij actief lid van de Ondernemersvereniging Amstelveen. Bij voorkeur spreekt, traint, schrijft en blogt hij over social media, LinkedIn en ondernemen, maar voor RTVA schrijft hij ook graag over ‘zijn’ Amstelveen.

(follow via @BlueFishConsult & info via DeLinkedinExpert.nl)
[/efspanel-content]
[/efspanel]