PvdA Amstelveen: “Onze potentiële achterban groeit…’

Wethouder Jeroen Brandes heeft dinsdag 21 maart namens de lokale PvdA gereageerd op de verkiezingsuitslagen van afgelopen week. Met felicitaties voor de drie grootste partijen en een realistische kijk op de uitslagen voor de eigen partij.

“Allereerst feliciteren wij D66 en Groen Links met hun verkiezingsoverwinning. Ten opzichte van vier jaar geleden zijn zij enorm gestegen in absolute kiezers en hebben zij hun achterban goed weten te overtuigen en weten te mobiliseren. VVD blijft de grootste, ondanks een klein verlies ten opzichte van 4 jaar geleden.”

Na deze felicitaties is er uitgebreid gekeken naar de eigen partij. “Ja, we hebben landelijk verloren ten opzichte van vier jaar geleden. En flink ook. Pijnlijke nederlaag. Landelijk bonden we nog maar 5,7% van de kiezers aan onze partij, maar in Amstelveen koos 6,9% van de Amstelveners voor de PvdA,” vertelt de PvdA in hun reactie.

Vergelijkingen met eerdere jaren lieten zien dat er op lokaal niveau toch een stijging zit in het aantal kiezers dat de PvdA steunt, ondanks de grote verliezen op landelijk niveau. In 2014 steunden 2857 kiezers de PvdA tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dit aantal steeg tot 3367 kiezers tijdens de provinciale staten verkiezingen in 2015 en tot 3438 tijdens de verkiezingen van afgelopen week.

“Sinds 2012 neemt het aantal PvdA stemmers dus bij elke verkiezing toe (in absolute aantallen). Daar gaat het om. Onze potentiële achterban groeit,” aldus Brandes.

“De komende jaren zal de PvdA in Amstelveen blijven werken aan ontwikkelingen op het gebied van werk, wonen en zorg. Blijven werken aan wijkgericht werken en blijven inzetten voor mensen die enige vorm van ondersteuning nodig hebben. In maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan zullen we onze kiezers in Amstelveen er opnieuw van overtuigen dat de PvdA in Amstelveen er staat.”

Tot slot zegt Jeroen Brandes: “Ik zal namens de partij, en samen met mijn fractie blijven uitstralen dat we trots zijn op onze club, en dat we dapper deze storm doorstaan. De afdeling Amstelveen heeft er ongelofelijk veel zin in.”