Schoonmaakbedrijf krijgt € 230.000 boete voor overtreden minimumloon

Een Amstelveens schoonmaakbedrijf moet een boete van €230.000 euro betalen. Van 22 werknemers komen de geregistreerde en betaalde uren niet overeen met de gewerkte uren.

De Inspectie SZW ontving in 2015 meerdere meldingen van schoonmakers die in een hotel werken in Rotterdam en dat zij niet alle gewerkte uren uitbetaald zouden krijgen. De Inspectie SZW is naar aanleiding van deze klachten een onderzoek gestart.

Volgens hun arbeidsovereenkomst zouden de werknemers per uur uitbetaald worden. Maar wanneer zij langer bezig waren dan de maximale tijd voor een kamer, werden zij daar niet voor uitbetaald. De Inspectie SZW constateerde verder dat wachttijden niet werden uitbetaald, net als de tijd die het kost om de linnenkar te vullen, stofzuigen van het gangetje voor de hotelkamers en bijplaatsen van extra bedden.

Na een arbeidsintensief en complex onderzoek is vast komen te staan dat de geregistreerde en betaalde uren niet overeenkomen met de feitelijk gewerkte uren. De Inspectie heeft een boete opgelegd omdat het schoonmaakbedrijf  niet de juiste gegevens kan tonen op grond waarvan het wettelijk minimumloon kan worden vastgesteld. De Inspectie kan niet afdwingen dat het bedrijf de werknemers alsnog compenseert.