Stemmen op een onbewoond eiland? En nog 10 vragen over het stemmen…

Het is weer zover. Stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maar wat mag je nou wel en niet doen in het stemhokje? En wat is de meest bijzondere plaats om te stemmen dit jaar? Elf bijzondere wetenswaardigheden over de verkiezingen van 2017.

1. Waar kan je allemaal stemmen?

Er zijn negenduizend locaties in Nederland waar je kan stemmen. Dit kan bij de meeste stembureaus worden gedaan tussen half 8 ’s ochtends en 9 uur ’s avonds met een geldige stempas en op vertoon van een identificatiebewijs. Er zijn ook plaatsen waar je al vanaf middernacht kon stemmen.

2. Oeps. Ik ben mijn stempas kwijt.

Dan moet je deze verkiezingen helaas aan je voorbij laten gaan. Tot dinsdag 12:00 kon je een nieuwe stempas aanvragen bij de gemeente.

3. Wat is de beste tijd om te stemmen?

Overdag is de beste tijd om te stemmen want tussen half 5 en 9 uur wordt de grootste drukte verwacht.

4. Wat kan het stemmen leuker maken?

Veelal wordt er gestemd in een gymzaal, het stadhuis of scholen. Maar dit soort plekken maken het stemmen nou niet een bijzondere ervaring die je er graag aan over wilt houden. Dit jaar zijn er zat bijzondere plekken om te kunnen stemmen. Wat dacht je van een onbewoond eiland? Op de Marker Wadden, een nieuwe eilandengroep die nu wordt aangelegd, staat een stembureau en verschillende malen per dag worden er mensen met een boot naar het eiland gevaren. Liever stemmen en dan een rondje museum? Dat kan in Leiden. In het Rijksmuseum staat het stemhokje naast een 2000 jaar oude Egyptische Tempel.

5. Kan je zomaar in elke gemeente stemmen?

Nee, om in een andere gemeente te stemmen moet er een speciale Kiezerspas aan worden gevraagd. Dan kan je ook op een van de bovenstaande plekken stemmen.

6. Foutje?

Per ongeluk op de verkeerde partij gestemd en denk je nu dat je stem verloren is? Geen paniek. De voorzitter mag één extra stembiljet aan een stemmer geven en maakt de oude ongedaan. Kan je toch nog op jouw favoriete politicus stemmen.

7. Mag je een eigen pen meenemen?
Heb je last van smetvrees of schrijft jouw pen of potlood beter dan die in het stemhokje, dan kan je altijd nog je eigen schrijfgerei meenemen. Zorg er dan wel voor dat het een rode kleur heeft.

8. Mag je stemmen onder invloed?

De voorzitter van het stembureau zorgt voor de orde in het stembureau. Als iemand dus erg dronken overkomt dan mag diegene worden geweigerd. Maar als je het goed kan maskeren kan je zeker stemmen onder invloed.
In Amsterdam-Noord werd een feest gegeven om jongeren te laten stemmen. Er zal daar ongetwijfeld wel iemand hebben gestemd die een blaastest niet had doorstaan.

9. Hoe zit dat eigenlijk met het rode potlood?

De maker van het potlood is Bruynzeel en de potlodenfabriek zit, heel toepasselijk, aan de Potlodenlaan in Bergen op Zoom. Het potlood is extra dik zodat het minder snel breekt. Ook ligt een dikker potlood lekkerder in de hand. We stemmen met een rood potlood omdat dat het beste zichtbaar is tegen het zwarte en witte stembiljet.

10. Voor hoeveel ander mensen mag je stemmen?

Je mag maximaal twee extra stemmen uitbrengen. Die mogen alleen tegelijkertijd worden uitgebracht met je eigen stem.

11. Mag er een ‘stemfie’ worden gemaakt in het stemhokje?

Dat mag, er is niets in de Kieswet te vinden over het verbieden van telefoons. Zolang de orde niet wordt verstoord mag je jezelf filmen en fotograferen. De stemfie is alleen wel in opspraak gekomen vanwege het stemgeheim. Zo kunnen mensen de druk voelen om te bewijzen op welke partij ze hebben gestemd.