Terrorist wilde wapens op Schiphol verbergen

Een van de mannen die was betrokken bij de bloedige terroristische aanslagen in Parijs en Brussel, Osama Krayem (28), heeft tijdens een verhoor in België gezegd dat hij op de dag van de aanslagen in Parijs op Schiphol is geweest. Dit meldt mediapartner NH. Samen met een andere jihadist, Sofiane Ayari, heeft hij gekeken of ze wapens en explosieven konden verstoppen op Schiphol.

Krayem deed dit verhaal eind vorig jaar tegenover Belgische ondervragers, meldden Franse media vandaag. Hij is een in Zweden geboren jihadist en voormalig Syrië-ganger. Krayem zou hebben verklaard op 13 november 2015 twee uur lang op Schiphol te hebben gezocht naar bagagekluizen die groot genoeg waren voor zijn plannen. Maar dat is volgens hem niet gelukt.

In het onderzoek naar de terroristische aanslagen in Parijs in november 2015 en in Brussel op 22 maart 2016 is de nog steeds onbeantwoorde vraag wat jihadisten in hun computerbestanden met de Groep Schiphol hebben bedoeld.

Bij de aanslagen in Parijs en Brussel vielen meer dan 162 doden en vele honderden gewonden. In Parijs kwamen daarnaast zeven daders om het leven, in Brussel drie.