Amstelvener kan weer ademhalen in lift tramhaltes

De Amstelveense Joost Bende kan binnenkort opgelucht adem halen. Het GVB heeft namelijk speciale geurkastjes opgehangen in de liften bij de haltes van de Amstelveenlijn. Bende (werkzaam als vrijwilliger bij RTVA) moet noodgedwongen gebruik maken van de liften.

De momenten in de lift zijn echter niet de meest prettige. Veel gebruikers van de tram denken namelijk dat de lift een openbaar toilet is. De geur is vaak zo penetrant dat Bende het ritje in de lift probeert te maken zonder adem te halen en dus te ruiken.

Met de komst van de geurkastjes zou dit verleden tijd moeten zijn. Vooralsnog is er echter nog wel een lichte geur ruikbaar.

Het GVB vermeldt op haar website: “Omdat hygiëne en reinheid op de stations onze hoge aandacht heeft, worden de liften dagelijks grondig schoon gemaakt. Tegen wildplassers is helaas weinig bestand. Met name in de oude liften is dat een probleem. De  overlast zit hem daar vooral in de lucht van de urine die in de vloer trekt of naar beneden sijpelt in de schacht. In de schacht ligt daarom ook absorberend materiaal dat iedere twee weken wordt ververst.”

Dus geurkastjes of niet, het vriendelijke verzoek van Joost blijft wel om de kleine boodschappen elders te doen. “Dat geldt overigens ook voor de grote boodschappen,” vult hij vluchtig aan. “Maar dat gebeurt gelukkig heel zelden.”