Een Javaanse L’Histoire du Soldat in Griffioen

Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat Igor Stravinsky ‘L’Histoire du Soldat’ voltooide. Het New European Ensemble presenteert nu een Javaanse versie. Regisseur en choreograaf Gerard Mosterd transformeerde deze klassieker tot een theaterstuk, waarin humor, dans, mime, slapstick en muziek samensmelten. Actrice Wieteke van Dort speelt hierbij de verteller en drie vooraanstaande Javaanse dansers nemen de overige rollen voor hun rekening. De beroemde Indonesische schrijver en mensenrechtenactivist Goenawan Mohamad schreef speciaal voor deze productie een nieuwe tekst. L’Histoire du Soldat is op dinsdag 25 april in cultuurcentrum Griffioen te zien.

Het bruisende muziektheaterstuk is gebaseerd op het oud Russisch volksverhaal van een soldaat die zijn ziel aan de duivel verkwanselt.
Als sociaalkritisch werk – een aanklacht tegen de corrumperende macht van geld – ontstaan tijdens de crisis na de Eerste Wereldoorlog. Stravinsky schreef L’Histoire du Soldat voor een klein ensemble en wilde toekomstige uitvoeringen gespeeld zien met gebruik van de plaatselijke culturele context. Na Inuit, Amerikaanse en Afrikaanse versies is er sinds enkele jaren ook een in Indonesië gemaakte Indonesische versie. Het was daar een jarenlang uitverkocht succes.

Drie beroemde dansers uit Indonesië vertolken de danspartijen. Siko Setyanto (de beste moderne danser van Indonesië), Rury Avianti (danseres uit de Mangkunegaran Kraton van Solo) en Hendro Yuliyanto (danser – evenals dansstijl lengger – afkomstig uit Banyumas).
De actuele, grappige tekst wordt verteld door Wieteke van Dort, die na 46 jaar weer op het toneel staat.

Met optionele Indonesische maaltijd voor de voorstelling en een inleiding door Frans Leidelmeijer (Tussen Kunst en Kitsch).

Dinsdag 25 april, aanvang 20.30 uur.

Meer informatie: Cultuurcentrum Griffioen