Lopen over de Kaagbaan tijdens de Kaagbaan Experience

Lopen over de Kaagbaan. Afgelopen weekend was het mogelijk tijdens de Kaagbaan Experience op Schiphol. Ruim 1000 omwonenden hebben het weekend over de Kaagbaan gelopen en een uniek kijkje achter de schermen kunnen nemen.

Organisator Tom Goemans heeft het evenement opgezet. ‘Het is ontstaan uit het idee om omwonenden uit te leggen wat het baanonderhoud van Schiphol inhoudt. Het onderhoud gaat 24 uur lang door gedurende 10 weken. Ook vandaag wordt er gewoon gewerkt om ons heen. Om bezoekers alles te vertellen over Schiphol en het baanonderhoud zijn er ongeveer 50 medewerkers van Schiphol vrijwillig aanwezig  in hun vrije tijd.’

Bezoekers van de Kaagbaan Experience werden per bus naar de baan gebracht. Daar werd uitleg gegeven over het onderhoud van de baan, kon er rondgelopen worden over de baan en kon er met krijt een boodschap op de Kaagbaan achtergelaten worden . Reacties van bezoekers verschilden van ‘kijk mama, er komt een vliegtuig voorbij’ en ‘dit is wel heel uniek, je loopt niet iedere dag op een landingsbaan’ tot ‘leuk, nu zie ik Schiphol eens uit een andere hoek!’
Een van de bezoekers kwam zelfs met een oude foto van hoe het was voordat de Kaagbaan werd aangelegd. Hij heeft gewoond op de plaats waar nu de Kaagbaan ligt.

Op dit moment krijgt de Kaagbaan een grote onderhoudsbeurt. De gehele baan wordt van een nieuwe laag asfalt voorzien. Ook de baanverlichting wordt vervangen. En omdat de baan er voor dit onderhoud toch uit ligt wordt er meteen een nieuwe riolering aangebracht ter voorbereiding van toekomstige projecten.

Het grote onderhoud van een baan op Schiphol vindt eens per 15 jaar plaats. Daarnaast eens per 7 jaar klein onderhoud, waarin de touchdownzone van een nieuwe laag asfalt voorzien wordt, scheuren gerepareerd worden en er ander onderhoud plaats vindt.

Paar leuke Kaagbaan-weetjes:

  • De Kaagbaan is 3500 meter lang, 75 meter breed en gemiddeld 90 centimeter dik
  • 40% van de vertrekkende vliegtuigen stijgt op van de Kaagbaan, dat zijn er gemiddeld 270 per dag
  • Het gras rondom de start- en landingsbanen is altijd tussen de 15 en 22 centimeter hoog