Overzichtstentoonstelling Micky Hoogendijk in Museum Jan van der Togt

‘Through the Eyes of Others’, de eerste museale overzichtstentoonstelling van kunstfotograaf Micky Hoogendijk, is van 14 april tot en met 9 juli 2017 te zien in Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling biedt een overzicht van iconische, verstilde portretten die de kwetsbaarheid en verborgen schoonheid van mensen weerspiegelen. Vanaf vandaag is een selectie van werken ook in A bar en restaurant La Rive in het Amstel Hotel in Amsterdam te zien.

Micky Hoogendijk (1970) was van jongs af aan al bekend met de internationale kunstwereld. Haar eerste man, Rob Scholte, is kunstenaar, haar stiefvader was fotograaf /schilder en haar grootvader was kunsthandelaar. Haar eigen creatieve bestaan begon met de fotocamera die ze in 2009 van haar moeder kreeg. Dit laatste geschenk van haar overleden moeder veranderde haar leven. Vanaf die tijd is Micky een continue zoektocht gestart naar mensen en culturen met een bijzonder verhaal. Een zoektocht naar vrijheid om te kunnen zijn wie je wilt zijn.

Kwetsbaarheid
Uit haar ervaring als model en actrice weet zij als geen ander hoe het is om voor de camera te staan. In een sfeer van vertrouwen, contact en kwetsbaarheid verleid zij haar modellen zich volledig te geven en zo tot intens persoonlijke beelden te komen die de toeschouwer raken. ‘Het uitgangspunt van mijn werk is een ontmoeting, een droom of een object, gecultiveerd tot een eruptie van artistieke ideeën. Op de set laat ik het instinct en de persoonlijkheid van mijn modellen – door wie ik mij voortdurend laat inspireren – samensmelten met mijn fotocamera.’ Religie, maatschappij, androgynie en mythologie zijn terugkerende thema’s in haar foto’s waarmee ze de kijker aan het denken wil zetten.

Museum Jan van der Togt
Nu exposeert de in Los Angeles wonende Hoogendijk voor het eerst haar werk in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Een museum waar ze een bijzondere band mee heeft, omdat het werk van haar stiefvader – Roelof Frankot – hier tien jaar geleden ook werd geëxposeerd. De overzichtstentoonstelling ‘Through the Eyes of Others’ richtte zij samen met Jan Verschoor – de voormalig directeur van het museum – in en is te zien in vier zalen. Het is tevens de eerste grote expositie van de huidige directeur van het museum, Heleen van Ketwich Verschuur. De eerste twee weken van de expositie is Micky Hoogendijk dagelijks om 12.00 en 15.00 uur in het museum om haar onlangs verschenen fotoboek ‘Through the Eyes of Others, I see me’ te signeren.

Internationaal
Het autonome werk van Micky Hoogendijk is de afgelopen jaren te zien geweest op exposities in Austin, Bogota, Houston, Istanbul, Keulen, Los Angeles, Mexico City, Santa Fe, Tokyo en Washington. In Nederland presenteert Eduard Planting Gallery haar werk op kunstbeurzen als FOR REAL, KunstRAI, PAN Amsterdam en Rotterdam Contemporary Art Fair. De volgende solo tentoonstelling is te zien in Museum CEART in Tijuana, Mexico. Hoogendijk is ook een van de fotografen van Iconic Images in Londen.

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50 in Amstelveen
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur
www.jvdtogt.nl

Lees ook: Persoonlijke rondleidingen door Micky Hoogendijk in Museum Jan van der Togt