Actie vakbonden: Geen KLM banen naar lage lonen landen

Vakbonden FNV, CNV, VHKP en De Unie voeren vanmiddag actie bij het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen. Tientallen medewerkers van KLM Finance and Control protesteren mee tegen de plannen van KLM om hun werk uit te besteden naar lage lonen landen als Hongarije en India. Samen met vakbonden FNV Luchtvaart, CNV Vakmensen, De Unie, VHKP bieden zij financieel directeur Swelheim een petitie aan tegen deze plannen. De medewerkers vragen de offshoring in te trekken en socialere oplossingen te zoeken voor de toekomst van de afdelingen.

Door de offshoring plannen van de KLM directie verliezen ongeveer 250 medewerkers hun baan. Het gaat om medewerkers van de afdeling sales and revenue accounting cargo en de afdeling general accounting. Jan van den Brink, bestuurder FNV Luchtvaart vreest dat deze overheveling van werkzaamheden naar lage lonen landen in de EU en daarbuiten de eerste zal zijn in een reeks.

Perform2020
Volgens KLM is de stap nodig is om de plannen van Perform2020 te realiseren. “We hebben gekeken naar alternatieve mogelijkheden. De door KLM onderzochte alternatieven leveren echter geen van alle de benodigde bezuinigingen op”, communiceert de directie intern hierover.

De directie van de maatschappij zegt zich te realiseren dat de voorgenomen organisatieverandering tot teleurstelling bij desbetreffende medewerkers leidt en belooft hen zo goed mogelijk te begeleiden om de impact te beperken.
“Er worden ongeveer 130 medewerkers geraakt door het uitbesteden van accounting werkzaamheden naar het buitenland. De betrokken medewerkers worden geplaatst in het Transitie Centrum op basis van de mobiliteitsafspraken die met de bonden zijn afgesproken. KLM beoogt om door middel van natuurlijk verloop, vrijwillige vertrekregelingen en mobiliteit binnen en buiten KLM de komende jaren een passende oplossing te vinden voor de betrokken medewerkers”, aldus de maatschappij.

Verenigd in verzet
“Zelden is er een zo eensgezind verzet geweest tegen een voorstel van KLM om werk uit te besteden naar het buitenland. Omdat KLM tegen alle weerstand van de medewerkers, de vakbonden en het negatieve advies van de Ondernemingsraad in toch de plannen wil doorzetten, hebben de vakbonden twee weken geleden al het overleg met KLM opgeschort”, zegt Joop Hofland van vakbond De Unie.
Volgens Jan van den Brink, bestuurder FNV Luchtvaart, worden vervolgacties besproken als KLM star blijft vasthouden aan hun eigen plannen en niet ingaat op de eisen van de actievoerende medewerkers.