Zondag kunst-anarchistische dag in het Cobra Museum

Naar aanleiding van de tentoonstelling Enrico Baj Play as Protest’ in het Cobra Museum vindt er op zondag 23 april een BAJeenkomst plaats. Een samenkomst van kunstenaars en anarchisten. In de tentoonstelling van Enrico Baj worden anarchistische rondleidingen gegeven, opruiende speeches en lezingen gehouden. Her en der oreren dichters en improviseren muzikanten. Documentaires geven inzicht in het anarchisme.

Wat betekende het anarchisme voor de kunst in zijn algemeenheid, en het werk van Baj in het bijzonder en vise versa? Hoe kunnen kunst en anarchisme elkaar ondersteunen in het gezamenlijk streven naar een samenleving zonder hiërarchieën, zonder onderdrukking en uitbuiting van mensen en dieren en zonder uitputting van het milieu?
De BAJeenkomst hoopt een inspiratie te zijn om antwoorden op deze vragen te vinden.

Kunstliefhebbers kunnen luisteren naar speeches van onder meer Peter Storm van RavotR. Anarchisten kunnen kijken naar kunst in een speciale anarchistische rondleiding door kunsthistoricus en anarchist Dick Gevers. In de filmzaal beleeft het eerste deel van het documentaire drieluik Ni Dieu Ni Maître van Tancrède Ramonet zijn Nederlandse première. Muziek zal onrecht direct invoelbaar maken. Zangeres Almudena Rubio laat haar befaamde anarcho-folk klinken met begeleiding van Davide Cristiani (o.a. speciaal voor deze gelegenheid wordt de ‘Ballade van de dood van Pinelli’ vertolkt). Multi-instrumentalist en theatermaker Beppe Costa neemt zijn gitaar en loepmachine mee. Te pas en te onpas zal percussie/gitaar duo Rogier Small en David Birchall zich laten horen en als het even stil is… dan zal Jan Bervoets zijn surrealistische gedichten de ruimte in slingeren.

Anarchistische keuken Le Sabot zorgt dat de magen gevuld blijven met eerlijk geproduceerd voedsel. Fort van Sjakoo u zal voor de bijbehorende boeken, folders en stickers zorgen.

De BAJeenkomst is van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Voor het volledige programma zie: Cobra Museum