Zonnehuis Westwijk opent ‘Sociaal Afhaalpunt’ tegen eenzaamheid ouderen

Een pakketje afhalen en een praatje leveren. Zonnehuis Westwijk opent op dinsdag 4 april een zogenaamd Sociaal Afhaalpunt om de toenemende eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Het Sociaal Afhaalpunt is een plek waar omwonenden hun postpakketje kunnen laten bezorgen en bij het afhalen gelijk even een praatje kunnen maken met de bewoners die daar behoefte aan hebben.

Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid onder ouderen een groot probleem is in Nederland. Van de 75 tot 85-jarigen geeft ruim de helft aan zich eenzaam te voelen. Vrienden vallen weg, familieleden wonen niet altijd in de buurt en ook een beperkte mobiliteit zorgt ervoor dat hun wereld steeds kleiner wordt. Door het Sociaal Afhaalpunt komen bewoners weer in contact met nieuwe mensen.

Natasja Wakker, Hoofd Facilitair, van Zonnehuis Westwijk is daarom blij met het Sociaal Afhaalpunt. ‘Al vanaf de eerste keer dat we hoorden van dit initiatief waren we enthousiast. Op deze manier kunnen buurtbewoners op een laagdrempelige manier voor een groot plezier zorgen bij onze bewoners.’

Het eerste Sociaal Afhaalpunt opende in december 2016 in Amstelveen. Het doel is om in iedere stad en in ieder dorp zo’n afhaalplek te openen. Weten hoe het precies werkt of zelf een Sociaal Afhaalpunt openen? Kijk op www.sociaalafhaalpunt.nl.