3D-scan als voorbereiding voor Amstelveenlijn

De hoofdaannemer van de Amstelveenlijn, Vital, gaat een 3D-scan maken van de tramlijn tussen Station Zuid en Westwijk. Deze scan is nodig bij het ontwerp van de vernieuwde lijn. De scan gaat gemaakt worden in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 mei.

Aan het begin van de nacht wordt een scan gemaakt en rond zonsopgang gebeurt dit nog een keer. De scan wordt gemaakt met behulp van een zogenaamde railhog, een wagentje op de rails voorzien van meet-apparatuur. Een scan duurt per keer twee tot drie uur.

De resultaten van de scans worden samengevoegd met de scan van de openbare weg die al eerder is gemaakt. Zo kan er gebruik gemaakt worden van een zeer nauwkeurig beeld van de werkelijkheid, waardoor het ontwerp van de nieuwe lijn passend gemaakt wordt op de werkelijke situatie. Ook voorkomt her dat tijdens het ontwerpen en bouwen afwijkingen of onverwachte dingen worden ontdekt, die dan lastig op te lossen zijn.

Er is een kleine kans op enige geluidsoverlast tijdens het maken van de scans. Echter wordt verwacht dat deze overlast beperkt zal zijn, omdat de Railhog niet meer geluid produceert dan een rijdende auto.