Alleen Ede en Alphen aan de Rijn gelukkiger dan Amstelveen

Het geluk kan niet op in Amstelveen. Volgens de Atlas voor Gemeenten is Amstelveen na Ede en Alphen aan de Rijn de gelukkigste stad van Nederland. Gelukkig zijn en zich ongelukkig voelen staat overigens heel dicht bij elkaar. Onze bovenbuurman Amsterdam werd tweede in de lijst van ongelukkigste steden. In die lijst moet de hoofdstad alleen Rotterdam boven zich dulden. Al voelen ze zich daar sinds zondag bijzonder gelukkig.

In de Atlas wordt de gemeentelijke geluksindex dit jaar voor het eerst ingevoerd. Deze geeft aan welk deel van de bevolking van een gemeente gelukkig is. Gemiddeld is 87% van de Nederlandse bevolking gelukkig; in steden is dat 85% en in niet-stedelijke gemeenten 89%.

Gelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen. Ongelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt of werkloos zijn en/of een migratieachtergrond hebben.

In de namiddag wordt ook bekend gemaakt wat de beste gemeente van Nederland is. Amstelveen scoort doorgaans hoog in deze index.

De 10 gelukkigste steden van Nederland*
1. Ede
2. Alphen aan den Rijn
3. Amstelveen
4. Amersfoort
5. Gouda
6. Velsen
7. Apeldoorn
8. Nissewaard
9. Haarlemmermeer
10. Deventer

De 10 ongelukkigste steden van Nederland*
1. Rotterdam
2. Amsterdam
3. Arnhem
4. Den Haag
5. Sittard-Geleen
6. Heerlen
7. Maastricht
8. Groningen
9. Nijmegen
10. Lelystad

*de bovenste 10 en de onderste 10 op de ranglijst van de 50 grootste gemeenten van Nederland
(bron: Atlas voor gemeenten 2017)