Amstelveense clown Hoky Poky vijftig jaar in het vak

Op 2 mei 1967 trok Amstelvener Jan Wilhelmis voor het eerst een clownsjas aan. De destijds 24-jarige goochelaar was door winkeliersvereniging DoKa gevraagd om kinderen te vermaken tijdens een dagtocht naar diergaarde Blijdorp. Alleen stond in een advertentie in het Amstelveens Weekblad dat er een clown voor het vermaak zou zorgen. Wilhelmis kon niet meer terug. De goochelende clown Hoky Poky was geboren.

Nu vijftig jaar later speelt hij nog regelmatig zijn alter-ego. Met plezier. Wilhelmis laat aan RTVA weten dat Hoky Poky hem zelfs door moeilijkere periodes in zijn leven heeft gesleept. De tienduizenden Amstelveense kinderen die hem hebben zien optreden zullen het nooit hebben gemerkt. Altijd stond daar die vrolijke, malle en soms ook klunzige Hoky Poky. Wilhelmis wordt door veel collega’s als voorbeeld gezien en wist zelfs een keer Nederlands kampioen kindergoochelen te worden.

Amstelveners kennen hem vooral van de intocht van Sinterklaas, zijn optredens op Koninginnedag en de talloze shows die hij gaf op peuterscholen, kinderspeelzalen, kleuterscholen en bijvoorbeeld de kinderboerderij. Daarnaast zette hij zich ook regelmatig in voor goede doelen. Zo ging hij meerdere malen naar Roemenië om daar weeskinderen een glimlach te geven, doet de stichting Opkikker regelmatig een beroep op hem en stond hij vorig jaar meteen klaar toen hem werd gevraagd om belangeloos een show te geven voor de kinderen in de vluchtelingenopvang.

En op Koningsdag mag u Wilhelmis nog elk jaar dankbaar zijn. Als voorzitter van de Buurtvereniging Patria introduceerde hij eind jaren zeventig de vrijmarkt aan de Amsterdamseweg. Tenminste, die werd de eerste keer nog keurig in de Wilhelminastraat gehouden. Tegenwoordig strekt de vrijmarkt van ’t Oude Dorp tot het Leger des Heilsgebouw de Gouden Hoek en soms wel verder.