Bom onder auto bij Klein Kalfje was mega-explosief

De Amsterdamse recherche is nog altijd met een uitgebreid onderzoek bezig naar het explosief dat op 2 juli 2016 werd aangetroffen onder de auto van Martin Kok.

Omstanders zagen die avond rond 22.00 uur iets zitten onder een geparkeerde auto aan de Amsteldijk, waarna de politie werd gebeld. Het bleek om een auto te gaan waarmee Martin Kok naar het naastgelegen restaurant ’t Klein Kalfje was gereden om te dineren. Het restaurant werd ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft het explosief meegenomen en ontmanteld.

De recherche gaat er van uit dat het explosief geplaatst is met als doel Martin Kok te doden. Het explosief is vermoedelijk aan de Amsteldijk onder de auto geplaatst. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut is gebleken dat het een extreem krachtig explosief is, met maar liefst 40 keer de kracht van een handgranaat. Als dit explosief die avond was afgegaan dan was het zeer reëel dat er meerdere dodelijke slachtoffers en zwaargewonden waren gevallen. De ravage was enorm geweest en ook het naastgelegen restaurant was beschadigd geraakt. Om de impact van het explosief te tonen, heeft de politie in samenwerking met Defensie een explosief met dezelfde kracht onder een soortgelijke auto als die van Martin Kok tot ontploffing gebracht en vastgelegd op beeld.