Column: Monstertruck rijdt organiserend Amstelveen in de wielen

Een openbaar evenement organiseren in Amstelveen. Gemakkelijker wordt het er niet op. Beveiliging, plaskruizen, hekken en vergunningen; eer je in onze gemeente iets leuks voor de mensen kan doen, moet je zeeën van tijd hebben om aan alle regels en eisen te voldoen. Boosdoener is een monstertruck. Sinds het tragische ongeval in Haaksbergen zijn gemeenten namelijk als de dood dat zij de schuld krijgen bij escalatie. De gemeente heeft immers de vergunning verstrekt…

Als lokaal journalist word ik er de laatste twee jaar steeds meer op gewezen dat het de organisatie van evenementen steeds lastiger wordt gemaakt. De grootste klacht is dat de veelal vrijwillige organisatoren veel meer tijd -en ook geld- kwijt zijn om te kunnen voldoen aan de steeds strengere eisen die gelden. Organisatoren zien het ondertussen niet meer zitten. Een evenement uit de grond stampen moet juist leuk zijn. Nu verzuipen ze in een brei aan regeltjes en voorwaarden.

Ik nodig de mensen altijd van harte uit om hun verhaal voor de camera’s van RTVA te doen. Maar dan krijg ik in de meeste gevallen meteen nul op rekest. “Ik lijk wel gek Ernst, ik heb de gemeente juist nog nodig. Laat maar, het is goed zo.”

De organisatoren van de Wielerronde en Sintintocht hebben ondertussen de handdoek in de ring gegooid. Er wordt simpelweg teveel van ze geëist. De gemeente kan niets meer met het argument ‘het gaat al die jaren al goed’. De angst om als schuldige aangewezen te worden, zoals in Haaksbergen, is simpelweg te groot. Alle risico’s worden dichtgetimmerd. Amstelveen is verworden tot een rubberentegelparadijs op ambtelijk niveau.

En dat allemaal door een monstertruckchauffeur waarbij het gas blijft hangen. De gevolgen waren verschrikkelijk. Toch is het een utopie om te denken dat door een miljoenmiljard regeltjes er nooit meer iets gebeurt. Gevolg is wel dat veel leuke evenementen uit ons straatbeeld verdwijnen.

Onze gemeente zet nu vol in op de campagne ‘Mensen maken Amstelveen’. Maar dan moet het die vele vrijwilligers en enthousiaste Amstelveners wel mogelijk worden gemaakt. Kom op college en gemeenteraad, er is werk aan de winkel!

Ernst Jan Wilhelmis