Feestelijke onthulling Bankrasmonument vrijdag 12 mei

Het Bankrasmonument wordt vrijdag 12 mei onthuld bij de Nieuwe Bankrashal. Het monument, een kunstwerk dat jarenlang voor de oude Bankrashal stond, is symbool gaan staan voor het zogenaamde Bankrasmodel: een groep getalenteerde volleyballers trainde dagelijks in de Bankrashal om het hoogst haalbare binnen de topsport te bereiken. Dit heeft uiteindelijk een gouden medaille opgeleverd op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996.

Het Bankrasmodel was tevens inspiratie voor Sportclub Bankras. Een samenwerking tussen scholen, huisartsen, wijkplatform en GGD die de afgelopen maanden succesvol initiatieven hebben ontwikkeld om de gezondheid en de sociale samenhang in de wijk te verbeteren. Dit in het kader van het programma ‘Gezond in de stad’.

Wethouder sport Peter Bot en wethouder welzijn Jeroen Brandes: “De onthulling van het Bankrasmonument is een mooi symbool voor de successen die zijn behaald, zowel voor de volleyballers als voor de initiatieven in de wijk. Op 12 mei hopen we het monument samen met zoveel mogelijk Amstelveners te openen.”

De hele dag door worden er diverse activiteiten georganiseerd in de wijk. Basisschoolleerlingen krijgen (volleybal)les in de Nieuwe Bankrashal en leerlingen van Panta Rhei zullen de hal feestelijk aankleden. ’s Middags is de onthulling van het Bankrasmonument. Na de onthulling is er een proeverij voor buurtbewoners en genodigden en worden de Bankras Awards uitgereikt. Deze Awards gaan naar de mensen die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt in de wijk Bankras/Kostverloren.

Naast de officiële onthulling van het Bankrasmonument, wordt er ’s avonds een volleybalinterland gespeeld tussen Nederland en Tsjechië in de Emergohal. Kaarten zijn te verkrijgen via volleybal.nl/tickets of aan de kassa. Het Nederlands volleybalteam bereidt zich voor op het WK-kwalificatietoernooi dat van 23 t/m 28 mei wordt gespeeld in Koog aan de Zaan en in Apeldoorn. Oranje heeft een unieke kans om zich voor eigen publiek te plaatsen voor het WK. Het Wereldkampioenschap 2018 wordt gespeeld in Italië en Bulgarije.

Programma:
16.45 uur – Ontvangst bij de Nieuwe Bankrashal
17.00 uur – Onthulling Bankrasmonument met oud gedienden en de wijk
17.05 uur – Start proeverij en buiten-speel-evenement
18.40 uur – Uitreiking Bankras Awards
19.00 uur – Afsluiting wijkevenement
20.00 uur – Start interland Nederland-Tsjechië in de Emergohal

Foto: Ondernemersvereniging Amstelveen