Gemeente over wielerronde: ‘Geen concessies veiligheid’

De gemeente heeft vandaag tegenover RTVA gereageerd op het bericht dat de Wielerronde van Amstelveen dit jaar niet in de straten van Westwijk wordt gereden. Hieronder de reactie:

“Amstelveen heeft een heel aantal evenementen gedurende het jaar op de kalender staan. Kleine, grote, internationaal of juist lokaal. Dat is belangrijk voor Amstelveen. Het zorgt er mede voor dat mensen het fijn vinden om hier te wonen en te komen. Nieuwe initiatieven omarmen we en we denken mee als organisaties minder ervaring hebben met organiseren of de juiste weg binnen vergunningenland (nog) niet goed weten.

Maar op 1 ding kunnen en willen we geen concessies doen en dat is op het gebied van veiligheid. Helaas hebben we diverse voorbeelden in het land van kleine en grote evenementen die ervoor gezorgd hebben dat je altijd oog moet blijven houden voor veiligheid in de breedste zin van het woord. Je kan er niet van uit gaan dat iets goed gaat “omdat het toch altijd goed gaat”. Landelijk zijn de eisen op het gebied van veiligheid bij evenementen opgetrokken om zoveel mogelijk herhalingen van (ernstige) ongelukken tijdens evenementen te voorkomen. En ja, dat zorgt voor extra kosten, bijvoorbeeld met het inzetten van verkeersregelaars om de verkeersveiligheid te vergroten of het maken van een veiligheidsplan om ongeregeldheden te voorkomen.

Samen met hulpdiensten zoals politie en brandweer kijken we wat een organisatie minimaal moet regelen. Vanzelfsprekend denken we mee hoe we de kosten daarvan zo laag mogelijk kunnen houden.

In geval van de Wielerronde van Westwijk is vorig jaar al aangegeven dat zij extra veiligheidsmaatregelen en verkeersregelaars moesten inzetten. De wielervereniging heeft een jaar de tijd gekregen om alles te kunnen regelen. Helaas heeft de organisatie precies dezelfde aanvraag gedaan als vorig jaar, zonder veiligheidsplan en extra verkeersregelaars. Vanwege veiligheidsoverwegingen hebben wij dan helaas de vergunningaanvraag moeten weigeren.”

Foto: Hans Leijnse