Laatste week ‘Enrico Baj: Play as Protest’ in Cobra Museum

De tentoonstelling ‘Enrico Baj: Play as Protest’ is deze week voor het laatst te bewonderen in het Cobra Museum. De expositie die vanaf 4 februari was te zien wordt zondag afgesloten met een finissage Bye Bye Baj.

Het werk van de Italiaanse kunstenaar Enrico Baj is vrolijk, speels én bevat vlijmscherpe maatschappijkritiek die ook vandaag de dag nog relevant is. De tentoonstelling ‘Enrico Baj: Play as Protest’ is een herintroductie in Nederland van het werk van de in Milaan geboren kunstenaar Enrico Baj (1924 – 2003). Baj had een bepalende rol in het ontstaan van de avant-garde van de jaren ’50. In zijn schilderijen, tekeningen, collages en beeldhouwwerken ontwikkelde Baj zijn eigen groteske beeldwereld die hij gebruikte tegen de conventies van de bourgeoisie en tegen sociale- en politieke misstanden.

Maatschappijkritisch werk nog steeds relevant
Hij ontwikkelde een uiterst originele beeldtaal met assemblage-schilderijen waar het maakplezier van af spat. De visuele verwantschap tussen het werk van Baj uit de jaren ’50 met dat van ‘Cobra’ zorgen dat deze bijzondere kunstenaar in het Cobra Museum uitstekend op zijn plaats is. In de tentoonstelling zijn circa 100 werken van Baj opgenomen, afkomstig uit de jaren ’50, ’60 en ’70.
Zijn speelse maar ook zeer maatschappijkritische werk lijkt vandaag de dag nog niets aan relevantie te hebben ingeboet. Helaas moeten we constateren dat de maatschappij ook vandaag de dag nog steeds soortgelijke bedreigingen kent als waar Enrico Baj indertijd tegen protesteerde.

Enrico Baj: Play as Protest is samengesteld door curator Carrie Pilto, met medewerking van Luca Bochicchio als onderzoeksadviseur en met de genereuze medewerking van Archivio Enrico Baj, Vergiate en Fondazione Marconi, Milaan. Theatermaker Beppe Costa heeft speciaal voor deze tentoonstelling een audiotour samengesteld.

De werken in de tentoonstelling zijn hoofdzakelijk afkomstig van het Archivio Enrico Baj in Vergiate en van Fondazione Marconi in Milaan. Daarnaast zijn er waardevolle aanvullende bruiklenen uit privé-collecties, uit het S.M.A.K. in Gent en uit Museo d’arte moderna e contemporanea di Trento e Rovereto.

Meer informatie: Cobra Museum