‘Bioscoop bovenop bieb, markt meer naar Rembrandtweg’

Een nieuwe bioscoop aan het Stadsplein, een overdekt versplein en uitbreiding van terrassen zijn enkele mogelijkheden die de Ruimtelijke Uitwerking Visie Stadshart biedt. Dit plan is vandaag vastgesteld door het college van B&W.

Wethouder Herbert Raat (VVD): “Het Stadshart is toe aan vernieuwing en verbetering. Het vijftig jaar oude V&D pand wordt aangepakt en herontwikkeld voor de komst van warenhuisketen Hudson’s Bay. Ook op andere plekken is vernieuwing nodig, om te voorkomen dat het Stadshart minder aantrekkelijk wordt. We kiezen in Amstelveen nadrukkelijk niet voor een shopping mall, waar er over de hele wereld al zoveel van zijn. We kiezen voor een Stadshart dat werkt als een binnenstad, waarbij functies zoals wonen, winkelen, horeca, cultuur en werken elkaar versterken. Het Stadshart is namelijk een plek voor álle Amstelveners.”

Op dit moment moet de markt meerdere malen per jaar verplaatst worden naar het Handelsplein door evenementen zoals het Stadspleinfestival. De marktondernemers zijn hier niet blij mee en blijven liever op hun vaste plaats. Daarnaast biedt het Stadsplein op de dagen dat er geen markt is een grote en kale aanblik. De Ruimtelijke Uitwerking Visie Stadshart biedt de mogelijkheid om het Stadsplein te herinrichten tot een aantrekkelijke plek, waar ruimte is voor evenementen en de wekelijkse markt. Hiervoor wordt de markt meer naar de Rembrandtweg opgeschoven. Dit zorgt er direct voor dat deze straat betrokken wordt bij de rest van het winkelgebied.

Daarnaast schept de Uitwerking mogelijkheden voor een nieuwe bioscoop en uitbreiding van terrassen aan het Stadsplein. Zo komt er meer levendigheid op het plein in de avonduren. De bioscoop komt bij voorkeur bovenop de bibliotheek.

Met de komst van Hudson’s Bay krijgt de oostzijde van het Stadshart een nieuwe impuls. Om de aantrekkelijkheid van de rest van de oostzijde te vergroten, lijkt ook hier een reconstructie noodzakelijk. Aangezien zich hier ook woningen bovenop het winkelgebied bevinden, stelt de gemeente de eis dat de initiatiefnemer in overleg treedt met de bewoners en eigenaren om tot een passende oplossing te komen.

De gemeente Amstelveen organiseert op maandagavond 15 mei in de Schouwburg Amstelveen een inloopavond voor inwoners en andere geïnteresseerden. Geïnteresseerde kunnen tussen 19:00 en 21:30 binnenlopen om de plannen te bekijken en vragen te stellen.

Het voorstel wordt op 6 juni aanstaande behandeld in de commissie Ruimte, Wonen en Natuur.