Populariteit Schiphol onder druk door capaciteitsproblemen

Schiphol is hard op weg om haar populaire status onder de reizigers te verliezen. De luchthaven krijgt steeds meer te maken met piekmomenten maar is daar slecht op voorbereid. Gevolg: reizigers moeten uren in de rij staan. De veiligheidscontrole zou als een zogenoemde flessenhals fungeren.

De KLM uitte al eerder kritiek op de drukte op de luchthaven. Die is volgens de luchtvaartmaatschappij te wijten aan het beleid van de Schipholdirectie om steeds meer (goedkope) vluchten toe te laten, terwijl de capaciteit ontoereikend is. KLM adviseerde passagiers al om niet twee maar drie uur voor vertrek aanwezig te zijn op de luchthaven.

Volgens De Telegraaf is er woensdag al een spoedberaad over de inzet van meer personeel en beveiligingspoorten om controle van passagiers en bagage vlotter te laten verlopen. De luchthaven gaat in gesprek met de bonden en private bewakingsbedrijven. Volgens FNV-bestuurder Leen van der List moeten zo snel mogelijk nieuwe beveiligers worden opgeleid om veiligheidscontroles uit te voeren.

De staatssecretaris van Infrastructuur, Sharon Dijksma, heeft ook van zich laten horen. Zij wil nu met Schiphol en de KLM om de tafel om oplossingen te bedenken voor de extreme drukte op de luchthaven.

Een datum voor het gesprek is nog niet vastgesteld. “Het gaat om de korte termijn, maar ook vooral om de langere termijn. Omdat de verwachting is dat het in de zomer weer druk gaat worden,” laat een woordvoerder van het ministerie weten.