Sinterklaascomité gaat door met activiteiten in Schouwburg

Het Amstelveense Sinterklaascomité besloot vorige week om de Amstelveense intocht niet meer te organiseren. De steeds strengere eisen voor een vergunning en de ambtelijke roep om gekleurde- en roetveegpieten waren de aanleiding om de handdoek in de ring te gooien. Tegenover RTVA verklaart Harry Tros van het comité dat zij de clownsvoorstellingen in de Schouwburg en het handje schudden met Sint Nicolaas wel voortzetten. We hebben het interview met het comité aan de gemeente voorgelegd en zij kwam met de volgende schriftelijke reactie:

Het college van B&W vindt het fantastisch wat het Sinterklaascomité de afgelopen jaren allemaal heeft gedaan rond de jaarlijkse sinterklaasintocht. We vinden het dan ook ontzettend jammer dat zij er niet mee door willen gaan. Wij hebben het comité gevraagd of de zwarte pieten vergezeld kunnen worden door gekleurde danwel veegpieten. Daar was het comité helaas niet toe bereid. We pleiten er niet voor dat Zwarte Piet uit het straatbeeld verdwijnt. En we willen zeker dat het Sinterklaasfeest net zo fantastisch wordt als eerdere jaren. De kinderen mogen niet de dupe worden.

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de vergunning sowieso verleend is; ongeacht de discussie. De gemeente kan geen vergunning weigeren op basis van de Zwarte Pietendiscussie en is dit ook nooit van plan geweest. Wel hebben wij aangedrongen op een gesprek over de inzet van gekleurde of veegpieten.

De vergunningsverlening duurt langer dan voorheen omdat er tegenwoordig meer eisen aan veiligheid gesteld worden. Dat is soms lastig voor partijen die een evenement organiseren, dat begrijpen wij. We doen echter geen concessies aan de veiligheid en de openbare orde. De vergunning heeft het sinterklaascomité op 26 april ontvangen.

Wij vinden het Sinterklaasfeest en de traditie daaromheen ontzettend belangrijk. Daarom zijn we het comité ook zo dankbaar voor hun jarenlange inspanning. Ook zijn we heel blij dat zij nog andere activiteiten rond Sinterklaas blijven vervullen. De subsidie die wij al hebben verstrekt, zullen wij dan ook zeker niet gaan intrekken.

Verder zullen de kinderen niets van deze discussie merken, want de Sinterklaasintocht gaat gewoon door. Wij vinden het van het grootste belang dat onze Amstelveense kinderen kunnen blijven genieten van Sinterklaas, een prachtig kinderfeest.”