Wielerronde op stratenparcours Westwijk afgeblazen

Een evenement organiseren in Amstelveen lijkt voor veel organisaties een financieel onhaalbare klus te worden. De eisen van de gemeente worden zo streng dat bedrijven en organisaties met een kleine beurs niets anders kunnen dan het evenement af te blazen of in een kleinere vorm te houden. Deze keer is Wielerronde van Amstelveen slachtoffer. De vele eisen en financiële consequenties zetten een streep door een stratenwedstrijd in Westwijk. “We wijken noodgedwongen uit naar het eigen clubparcours aan de Startbaan,” zegt de organisatie.

Een herziening van het evenementenbeleid van de gemeente Amstelveen leidde ertoe dat bij de behandeling van de aanvraag van de vergunning in 2016 de gemeente van mening was dat de risico’s van de wedstrijd voor zowel omwonenden als deelnemers dermate groot waren dat de wedstrijd in haar huidige vorm verboden werd.

Na heel veel heen en weer ge-communiceer, en uitleg aan de gemeente wat een Wielerronde inhoudt, kon door ingrijpen van het college van B&W de Ronde van Amstelveen in 2016 gewoon doorgang vinden. Zonder enig incident.

“Nu is het 2017 en helaas heeft de gemeente in de tussentijd haar mening niet herzien en kreeg het comité dit jaar niet te realiseren eisen voor haar kiezen, te weten: inzetten van vier professionele verkeersregelaars, het daarnaast inzetten van zestien eigen verkeersregelaars en de organisatie moest met ingang van dit jaar zelf de kosten van de hekken en borden dragen. De organisatorische en financiële consequenties hiervan zijn een te grote belemmering voor De Amstel,” schrijft de wielervereniging op haar website.

“Het bestuur heeft daarom moeten beslissen, dit jaar de Ronde van Amstelveen plaats te laten vinden op het eigen parkoers. Dit is een noodsprong, maar we hopen op deze manier toch leuke wielersport voor de renners te kunnen bieden. Er wordt gewoon gekoerst, compleet met premies, eindprijzen en koersen die meetellen voor overkoepelende klassementen, want gelukkig is er toch een deel van de sponsoring binnengehaald. Voor allen, maar niet het minst voor het comité is dit een enorme teleurstelling. De ronde is al die jaren met veel positieve energie georganiseerd in de Westwijk.”

De tegenwerking van de gemeente is voor enkele leden van het comité reden geweest te stoppen met het organiseren van de ronde. Al voor de zomer zal gewerkt worden aan de vorming van een nieuw comité en een ander aantrekkelijk parkoers voor 2018, waarop minder eisen gelden dan nu het geval is. “De WTC De Amstel wil als toonaangevende club in de regio uiteraard wel een echte Amstelveense ronde organiseren, binnen redelijke grenzen en mogelijkheden,” aldus de organisatie.
De wielerronde start op het trainingsparcours aan de Startbaan om 12.00 uur met de categorie Nieuwelingen (jongens 15/16 jaar), waarna de Masters 40+ hun koers rijden, gevolgd door de Amateur Dames en tot slot de wedstrijd voor Amateurs/Junioren. WTC De Amstel organiseert drie Amstelrondes met ook nog de Ronde van Nes op 19 mei en de Ronde van Ouderkerk op 18 juni.